Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför får inte personalen på äldreboenden i Sundsvall testa sig när boende är smittade? – Svar direkt

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Jag jobbar på ett av alla äldreboendena här i Sundsvall. I det läge som vi nu befinner oss i så undrar jag hur våra styrande prioriterar.

Om jag har förstått det rätt så tycker Folkhälsomyndigheten att om en boende visar positivt på ett covid-19-test så ska alla övriga boenden testas, och även personalen!

Så tycker vi som arbetar också att det ska vara.

Men tydligen har Sundsvall valt bort detta med att testa personal. Varför? Är det för att de är rädda att många ska vara smittade och måste gå hem? Då blir det inga kvar som kan jobba!

Kanske de bestämmande själva kan komma och ta hand om de boende! Vi som arbetar på "golvet" har efterlyst tester från dag ett för att förhindra spridningen som pågår nu!

Uska

SVAR DIREKT:

Hej Uska!

Jag förstår att du undrar över hur man prioriterat gällande provtagningen för covid -19 hos personalen inom vård- och omsorgsförvaltningen. Vi i förvaltningsledningen har länge önskat att vår personal skulle få testas i syfte att hindra smittspridning. Då det är regionen som bär ansvaret för all provtagning har vi haft en tät kommunikation med dem för att lösa detta och sedan några veckor tillbaka har deras kapacitet ökat.

Därmed provtas nu också vår personal i allt högre utsträckning. Det är dock fortsatt läkare som ordinerar provtagning, men i princip alla som uppvisar någon form av symtom provtas.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om utökad provtagning vid smittoutbrott är relativt ny och smittskyddsenheten vid Region Västernorrland arbetar nu med att ta fram riktlinjer för hur denna ska bemötas.

Vi avvaktar i dagsläget deras riktlinjer men det är även framåt vår högsta ambition att verkligen kunna få vår personal provtagen vid behov.

Annika Backström, tf förvaltningsdirektör

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel