Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför finns hemlösa i Sundsvall – vad är problemet med den sociala omsorgsfunktionen?

Äntligen sol och värme! Vi sitter tillbakalutade med var sin kopp java på gågatans kafé. En glass med jordgubbssylt som smakar sommar gör att smaklökarna tar ett extra skutt av glädje. Det gäller verkligen att fånga stunden. Och bara njuta.

Plang! Jag rycker till av smällen i plåtlocket som slängs igen på soptunnan bakom mig. Se där ja, han hittade en pantburk.

Men är det inte? Jo, det är det! Samma man som jag träffat ett antal gånger under mer representativa former. Han är 72 år och senast bodde han i en lägenhet strax utanför centrum.

Trots sin slitna klädsel och orakade uppsyn är han på gott humör. Jag får veta att han också uppskattar solen och värmen. "Fast på natten är det fortfarande kyligt", tillägger han.

"På natten!? Har du inte värme i lägenheten?", frågade jag.

"Jag har ingen lägenhet", svarade han.

Än en gång aktualiseras frågan, varför finns det människor i Sundsvall som inte har någonstans att bo? Vilket är problemet som vår kommuns sociala omsorgsfunktion inte kan lösa?

Jag ställer inte frågorna utifrån ett kritiskt perspektiv, jag vill veta och förstå. Och jag tror det är många som vill det.

GorTha

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel