Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför går inte ST ut med namn och bild på den försvunne mannen? – ST svarar direkt

 
Ung man anmäld försvunnen i Sundsvall
Visa alla artiklar

ST har skrivit ett flertal artiklar om mannen i 20-årsåldern som försvann den 4 maj. Men varför vill inte ST lägga ut ett foto eller berätta hans namn? undrar insändarskribenten Catrin F, som tycker att bevakningen av fallet är uselt skött.

■■ Här kan du läsa ST:s artiklar om den försvunne mannen.

Varför vill inte ST lägga ut ett foto eller ens ett skriftligt signalement på den försvunne mannen i 20-årsåldern? Varför nämner de inte ens hans namn?

Enligt ST så kan det skada mannen, hans integritet. Det hade jag kunnat köpa om det inte vore så att hans foto visats av de stora medierna och setts av hundratusentals personer. Detta har också haft en stor spridning i sociala medier. Varför skulle hans integritet då skadas om ST publicerar hans foto?

Jag hade också kunnat köpa det om det inte vore så att ST valde att hänga ut att han haft drogproblem och var dömd. Det om något skadar väl en ung persons integritet? Har det ens ett allmänintresse?

Jag är övertygad att de flesta av ST:s läsare är mer intresserade av att se ansiktet på den försvunne än att läsa att han är dömd. Folk har en stor vilja att hjälpa, det syns inte minst på de sök som genomförts med Missing People.

Jag är övertygad om att läsarna velat se hur han ser ut, se om det är någon de sett, och veta vilken de ska hålla utkik efter.

Det har nu gått drygt två veckor sedan mannen försvann, och fortfarande har ST inte lämnat något signalement. Varken skriftligt eller bildligt. Hade personen varit kvinna och haft ett soprent bagage, då antar jag att ansiktet prytt ST:s löpsedlar dag två.

Sveriges största medier går ut med foto, bakgrund, intervjuer med anhörig. Den enda bild lokaltidningen i den stad han försvunnit lägger ut, är bilden av en missbrukare med domar.

Så uselt skött!

Catrin F

SVAR DIREKT:

Jag förstår att det för närmast anhöriga och andra som har engagerat sig i fallet med den försvunna mannen finns en stark önskan om att vi ska publicera namn och bild på honom. Att man vill göra allt man kan som möjligtvis skulle kunna hjälpa till att få honom åter.

När en människa försvinner är det både en tragisk händelse och en viktig nyhet att rapportera om. Ofta är många olika aktörer inblandade, som har olika roller och uppdrag. Polisens uppgift är att hitta den försvunna personen och att reda ut huruvida brott har begåtts. Vårt, och övriga mediers uppdrag, är att rapportera om det som händer samtidigt som rapporteringen ska ta hänsyn till den enskildes integritet.

Gällande det aktuella försvinnandet vet vi inte så mycket än. Polisen berättar att de jobbar efter två parallella spår; brottsspåret och försvunnen person-spåret.

"Det är två utredningar som pågår samtidigt där inget av spåren är starkare än det andra", sa Henrik Blusi, förundersökningsledare hos polisen, i vår artikel den 17 maj

Det betyder att det i nuläget inte går att veta huruvida det ligger ett brott bakom försvinnandet eller inte. 

Det vi vet är att det är angeläget att hitta den försvunna personen. Här jobbar flera aktörer med den uppgiften, och vi ägnar oss åt vårt uppdrag – att berätta vad som händer och det som har ett allmänintresse. Här ingår att rapportera om den försvunne personens bakgrund och vad som har lett fram till försvinnandet.

Jag önskar att vi visste mer om det i nuläget, för att kunna ge läsarna en så bra bild som möjligt av det som kan vara en kidnappning i ett av Sundsvalls mest populära friluftsområden. Att samtidigt publicera namn och bild på personen riskerar att leda till en publicitetsskada för personen.

Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare ST

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel