Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför har inte Drakfastigheter lyckats genomföra uppdraget från kommunstyrelsen?

Jag tackar för Niklas Säwéns svar på min insändare "Vad hände med löftena om att åtgärda värmen på äldreboendena?" som publicerades den 11 augusti och med den informationen vänder jag mig till Drakfastigheters chef och begär ett svar.

Varför har de inte under ett helt år lyckats genomföra uppdraget från kommunstyrelsen vad avser investeringen för kyla?

”Stolt Sundsvallsbo”

SVAR DIREKT:

I januari 2019 beslutade Kommunstyrelsen att anta föreslagna riktlinjer för anpassning av kommunens grupp- och äldreboenden, för att säkerställa att särskilda riskgrupper inte lider skada av värmeböljor. Det beslutades även att Drakfastigheter ska ansvara för de investeringar och driftkostnader som riktlinjerna innebär samt för det löpande underhållet av utrustningen.

Investeringskostnaden är beräknad till cirka nio miljoner kronor. Till det tillkommer driftskostnad. I beslutet finns tyvärr ingen tidsangivelse att detta skall vara utfört under 2019 eller prioriteras före andra åtgärder.

Drakfastigheters investeringsåtgärder (underhåll) för verksamhetsår 2019 var vid beslutstillfället för riktlinjerna redan inplanerade och vår driftsbudget för 2019 fastställd, vilket inte gett oss så stort utrymme att påbörja ett genomförandet av detta innan sommaren 2019. Anpassningarna avser 64 fastigheter (26 äldreboenden och 38 gruppboenden).

I nuläget arbetar vi med att omvandla riktlinjer till tekniska lösningarna i fastigheterna och under hösten förbereder vi upphandlingar och beställningar. Investeringar för fastighetsanpassningar avseende värmeböljor kommer att finnas med i budgeten för 2020 och för genomförande samma år.

Ny standard vid nyproduktion har redan tillförts i tidigt skede på pågående projekt.

Anna-Karin Ohlsson, chef förvaltningssektionen Drakfastigheter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel