Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför har Socialdemokraterna skjutit på de nödvändiga besluten inom skolan i Sundsvalls kommun?

Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall hade 2018 ett underskott på 36,4 miljoner kronor. Prognosen för 2019 är nu 59,8 miljoner kronor. Detta trots att Sundsvalls kommun satsar mer pengar på skolan än både jämförbara kommuner och mer än riket i snitt.

Att ha en ekonomi i balans är grunden för en väl fungerande verksamhet. Det mest grundläggande för att ha en ekonomi i balans är att anpassa lokaler och skolenheter efter elevunderlaget. Dessa anpassningar har inte gjorts och resultatet av det ser vi nu.

Socialdemokraterna har alldeles för länge skjutit dessa beslut framför sig. De som nu får betala för bristen på politiskt ansvar är skolpersonal och elever som belagts med köpstopp och indragningar. Trots att dessa köpstopp och indragningar i verksamheten inte kommer att hämta hem 59,8 miljoner kronor.

Barn- och utbildningsnämndens dåliga ekonomi är ingen nyhet för politiken. Varken förra mandatperioden eller nuvarande mandatperiod. Därför är en relevant fråga – varför har Socialdemokraterna, som innehaft och innehar ordförandeposten, skjutit på de beslut som krävs för att komma till rätta med ekonomin?

En konsekvens av att blunda och skjuta problemen framför sig är att de bara växer och blir större. Där står vi nu. Det är en olycklig situation, främst för eleverna och personalen inom skolan som ju drabbas hårdast.

Det är också en alldeles för bekväm lösning för de som styrt i nämnden, att skjuta över de ekonomiska problemen på verksamheten istället för att ta politiskt ansvar och anpassa skolenheterna efter hur många elever som går i den kommunala skolan.

Nu väntar ett långt och efterlängtat sommarlov för lärare och elever. När höstterminen sedan börjar är det vår absoluta förhoppning och ambition att de möts av politiker som vågar ta ansvar för ekonomin.

Viktoria Jansson (M), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Sven Bredberg (M), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Jonas Ivarsson (M), ersättare barn- och utbildningsnämnden

Ina Lindström Skandevall (L), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Jeanette Lozanovski (L), ersättare barn- och utbildningsnämnden

Kelly Almqvist (KD), ersättare barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel