Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför hyr Mitthem ut dyra lägenheter till socialförvaltningen?

Mitthem har lägenheter i hela Sundsvall. I deras uppdrag ska de tillhandahålla ett antal lägenheter åt socialförvaltningen. Nu undrar jag om det inte vore mer ekonomiskt försvarbart om de lägenheterna inte är de finaste och dyraste?

Exempelvis så finns det en fin tvåa i relativt nytt hus med en hyra på närmare 9500 kr. Lägenheterna i husen bredvid har halva hyran för en tvåa.

Är det till detta våra skattepengar ska gå?

Borde inte Mitthem prioritera de dyrare lägenheterna till dem som faktiskt betalar själva och vill kosta på sitt boende?

Jag förstår ju att den person som bor där är överlycklig, men jag tror hen vore lycklig även i en mer normal lägenhet. Med normal hyra. Och kanske vänner i närheten...

Det känns lite surt för flera av pensionärerna som kämpar med hyran för att kunna bo kvar.

Mitthem får gärna svara hur de prioriterar.

Katta

SVAR DIREKT:

Du har helt rätt i att Mitthem enligt sina ägardirektiv ska avsätta 100 lägenheter per år till kommunens olika förvaltningar.

Vem som får kommunala kontrakt styr kommunen – och där ser behoven olika ut från person till person. Men det är oftast hyresgästen själv, som helt eller delvis, betalar hyran.

De lägenheter som Mitthem erbjuder kommunen tas löpande bland de lägenheter som blir lediga. Kommunen avgör i sin tur om lägenheten är lämplig. Kommunen har som mål att minska sociala skillnader i olika bostadsområden – därför erbjuder Mitthem kommunala avtal i alla sina områden. Tycker kommunen att lägenheten inte passar har de möjlighet att tacka nej till erbjudandet.

Vänliga hälsningar

Camilla Hjältman, chef på uthyrningen, Mitthem

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel