Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför kan man inte bygga hus i Sundsvall som blir älskat direkt?

Med anledning av insändaren "Stenstan har blivit ett museiföremål – låt stan få liv genom ny modern arkitektur".

Jag vill ifrågasätta vad som är "modernt". Om man menar modernism så är det inte särskilt modernt. Faktum är att den genren snart fyller 100 år.

Visionsbilden från White Arkitekter, på det planerade hotellet på Finnkajen, är allt annat än modernt. Det ser ut som det över 50 år gamla skattekontoret.

Och kommer vi att tycka att dagens arkitektur är vacker om 100 år? Det är inte alls helt säkert. Det har fortfarande inte hunnit bli särskilt stor fascination av 60- och 70-talens verk. Det var till exempel inte länge sedan skattekontoret var kandidat till Sundsvalls fulaste hus.

Det är inte ofta man pratar om Nacksta som ett särskilt vackert områden. Men pratar över huvud taget inte särskilt positivt om skivhus från miljonprogrammen. Le Corbusiers specialdesignade villa är fortfarande ingen vidare fager syn med sin tunga klosskropp på de pinniga pelarna.

Vissa hus från 1900-talet har rent av fått sämre rykte nu, än när de var nya.

Själv föraktar jag dock inte allt som är byggd efter 1930, om än det är svårt att hitta bedårande verk. Vissa funkishus är ändå ganska snygga, vissa 50-tals hus går an, en hel del 80-tals hus är snygga och i vissa fall, rent av coola. Jag kan till och med sträcka mig till att gilla Skepparen på Norra kajen.

Men varför ska vi behöva vänta 50–100 år med att vänja oss vid ett hus, när man lika gärna kan bygga ett som blir älskat direkt?

Att säga att människan kommer att lära sig gilla dagens arkitektur är detsamma som att säga att "vi vet att vi bygger fult".

Det jag förespråkar är kanske inte att direkt kopiera gammal bebyggelse. Man kan lika gärna försöka skapa en ny stil som inspireras av det folk i allmänhet gillar mest med äldre hus och tillföra något nytt som vi kan vänja oss vid direkt. Något sånt skulle kunna få bli ett kännetecken för framtida stadsdelar i Sundsvall.

Det jag vill är kanske inte att skruva klockan bakåt till före 1930 – utan att vrida fram klockan, bort från rekordåren (1960-1970-talen), då hus såg ut som det vi kallar "modernt".

Och – hur många hotell behöver Sundsvall egentligen?

Låt Sundsvall förbli vackert

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel