Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför så konstiga rätter på skolmatsedeln i Bergsåkers skola? – Svar direkt

 
Kosten i skolorna
Visa alla artiklar

Till ansvariga för skolmaten på Bergsåkers skola.

Jag skulle vilja få en förklaring till hur ni resonerar kring det som bjuds till lunch för eleverna, då det viktigaste borde vara att de äter, blir mätta samt får energi till resten av skoldagen.

Hur kan man prioritera att det alltid finns flera sorters sill, konstiga grönsaksröror med exempelvis potatis, äpple och lök i? Vissa dagar är det endast vegetariskt, utan alternativ. Varför har ni bytt ut köttfärs till hönsfärs, som enligt barnen smakar gummi samt innehåller fjädrar.

Är det pengar det handlar om så är jag övertygad om att väger ni allt spill ifrån ovan nämnda rätter, så skulle det räcka ganska långt om ni lade det på mat som ungdomarna äter.

Det är inte så kul att höra av sina barn flera gånger i veckan, att "i dag åt jag inte heller för det var så äcklig mat".

Är det något politiskt ni försöker pådyvla de unga, att inte äta kött, så är ni ute på djupt vatten, för se, det bestämmer inte ni!

Notering: Bespisningspersonalen är supertrevliga, så ingen skugga ska falla över dem.

Enligt uppgifter så har ni köpt denna tjänst av ett externt bolag. Stämmer det? I så fall borde ni som kund kunna påverka utbudet, när ni märker att det inte äts av de konstiga rätter som serveras.

Tacksam för svar.

Irriterad förälder

SVAR DIREKT:

Du har förstås rätt i att det är viktigt att eleverna äter ordentligt samt skapar hållbara och hälsosamma matvanor för livet.

För oss är det viktigt att samarbeta med våra matgäster och vi har därför matråd på skolorna, jag vill uppmana de elever som har synpunkter på måltiderna att delta i dessa träffar för att vi gemensamt ska utforma framtidens offentliga måltider i Sundsvalls kommun. Dessa måltider ska vara såväl goda, hälsosamma och hållbara samt matcha matgästernas behov. 

I Sundsvalls kommun arbetar vi utefter bland annat Livsmedelsverkets riktlinjer för att skapa måltider som är näringsriktiga, trivsamma, hållbara, integrerade, goda och säkra. Vi tar också hänsyn till Agenda 2030 med de viktiga globala hållbarhetsmålen. Sundsvalls kommun har satt extra fokus på måltidsfrågorna genom ett lokalt styrdokument. Våra kostpolitiska riktlinjer.

Restaurangen på Bergsåker har kommit långt i arbetet med att den näringsriktiga lunchen också ger mindre klimatavtryck. Det innebär mer mat från växtriket, att hela 48 procent av livsmedlen är ekologiska och att vissa maträtter har tagits bort från menyn. Även valet av livsmedel, så som från vilket djur köttet är har en stor påverkan på miljön. Därför serveras till exempel höns- och kycklingkött oftare än nötkött.

Eva Nordberg, avdelningschef Sundsvalls Mat & Måltider, Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel