Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför så olika regler vid framförande av motorfordon?

Om jag kör EU-moped så ska jag ha ett förarbevis som intygar att jag är utbildad i framförande av detta fordon. Om jag ska köra snöskoter lika så. Men jag får köra vattenskoter utan någon form av utbildning.

Alltså mopeden som gör 40 km/h får inte framföras utan vidare. Men en vattenskoter på 300 hästkrafter som gör 100 km/h – det är bara att gasa iväg utan någon som helst vana eller utbildning, och idag sker det bland badande, både i hav och sjöar, trots förbud.

Ingen efterlevnad finns eftersom vår lagföringsmöjlighet begränsas, då ingen samsyn finns med EU. Vilken stor påverkan ska djur och natur tåla och hur många allvarliga olyckor ska ske innan dårskapen åtgärdas?

Handen på hjärtat, hur många skulle ta körkort på bil och motorcykel om det saknades övervakning och möjlighet att lagföra de som kör olovligt? Och hur skulle någon då vilja tala om nollvisionen?

Lika behandling

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel