Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varför så restriktiv hållning av studenten, Hedbergska? – Skolledningen svarar direkt

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

Jag följer flera grupper på olika sociala forum där jag ser hur skolor på många håll försöker att på bästa sätt tillmötesgå studenternas önskan, att trots olika restriktioner få fira sin student.

Jag har hittills inte läst om någon skola som så lite försökt att se till avgångselevernas bästa som Hedbergska skolan, Sundsvalls gymnasium.

Skolledningen vid Hedbergska skolan meddelade i måndags att studenterna inte får något traditionellt studentfirande alls. De får inte något utspring, inte ens enskilt utan anhöriga. De medges inte heller tillträde till skolans lokaler. Skolledningen har istället meddelat att studenterna kommer att få/förväntas ta adjö av mentorerna utanför skolbyggnaden.

Vid flera kontaktförsök under våren har skolledningen lovat studenterna ett möte för att planera studentfirandet tillsammans. När mötet idag till slut blev av kom det fram att besluten redan var fattade över studenternas huvuden.

Eftersom min dotter ingår i studentkommittén vet jag att hon och andra elever flera gånger har skrivit till skolledningen och då lämnat olika förslag till alternativa lösningar. De har då blivit hänvisade till att de ska få delta i ett möte längre fram och då ges möjlighet att påverka avslutningen. Jag blev därför uppriktigt förvånad och besviken när jag fick höra att besluten redan hade fattats före mötet. Det bemötande dottern och de andra studenterna fått från skolledningen är verkligen under all kritik.

Skolledningens hantering av studenternas avslutning förvånar och bedrövar. Hur kommer det sig att Hedbergska skolan valt att inta en så restriktiv hållning när studenterna på andra skolor kan ges en mer traditionell avslutning? Andra skolor planerar till och med ett utspring med som mest två anhöriga som åskådare.

Ledningen vid Hedbergska skolan har fortfarande inte ens gått ut med information om när studenterna förväntas inställa sig till mötet med mentorerna utanför skolbyggnaden.

Jag och många med mig är mycket besvikna över hur skolledningen hanterat frågorna kring studenternas avslutning. Genom detta inlägg vill jag informera andra om skolledningens ovilja/oförmåga att lyssna på studenternas förslag och önskemål.

Besviken förälder

SVAR DIREKT:

I världen just nu pågår en pandemi som påverkar många människors liv på ett omvälvande sätt. Vi önskar precis som alla andra att allt ska vara som vanligt. Att allt ska bli normalt igen och också att vår student på Hedbergska ska vara som vanligt med utspring, guldtrofé och allt roligt som hör dagen till – i vanliga fall, men inget är ju nu som vanligt.

Vi vill – när studentdagen kommer – kunna vara stolta över att vi tagit vårt arbetsmiljö- och samhällsansvar för att minska risken för smittspridning i samhället. Det gör vi genom att genomföra studenten på ett annat sätt i år.

I länet har våra huvudmän fattat beslut om att inget utspring sker på det ”vanliga” sättet. Detta beslut står både kommunala och fristående skolor bakom.

I vanliga fall har vi studentavslutningen i aulan, men det kan vi av självklara skäl inte genomföra i år. Vi är dock övertygade om att vi trots att vi inte kan sitta i aulan, får en fin stund tillsammans.

Den lätta utvägen för oss i den här extrema situationen, hade varit att ställa in avslutningen helt och skicka hem betygen med post. Det vill vi inte göra. Vi vill att våra blivande studenter, mentorer och även vi får en fin stund tillsammans med betygsutdelning, stipendieutdelning, studenttal, med mera.

Vi har också elever som är glada över detta beslut på grund av den smittorisk som finns för anhöriga.

Elevernas eget önskemål är att planera avslutningsstunden tillsammans med sina mentorer. Vi fortsätter planera för ett minnesvärt avslut hos oss – även om det innebär att de första stegen som student inte tas på Hedbergskas trappa, utan på någon annan plats på skolområdet.

Vi hoppas att besvikna och bedrövade föräldrar kan sätta detta i ett större sammanhang och stötta oss och eleverna i att göra denna dag så fin och minnesvärd som möjligt i en märklig situation.

Skolledningen på Hedbergska skolan:

Kia Berg, Maria Östman Bergqvist, Erik Högberg, Ann Larsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel