Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varje generation måste slå vakt om demokratin – det som arbetarna kämpade för 1890 är lika viktigt nu

Årets första maj kommer att gå till historien på grund av coronakrisen. De traditionella demonstrationstågen har ställts in. Arrangörerna funderar nu som bäst på lämpliga alternativ.

Första maj 1890 har också gått till historien. Det var då arbetarna i Sverige för första gången demonstrerade på första maj för bättre livsvillkor.

I Sundsvall blev det en mäktig manifestation. Demonstrationståget med cirka 3 000 arbetare gick till Skarpskyttelägret vid Vindskärsvarv (nuvarande oljehamnen). Där talade 26-årige Axel Danielsson, en av socialdemokraternas ledande företrädare, om att arbetsdagen måste kortas till åtta timmar. Enligt samtida uppgifter uppskattades antalet åhörare till 8 000 personer.

Axel Danielsson hade helt nyligen, 1 februari, blivit frisläppt från fängelset i Malmö. Där hade han tillbringat 18 månader för att han i sin tidning Arbetet, vid sju tillfällen, enligt domstolens beslut, hade ärekränkt den dåvarande fängelsechefen i Malmö.

Mycket hårt arbete återstod dock innan arbetarna på allvar kunde göra sin stämma hörd i det svenska samhället. Till exempel tog det 19 år innan alla män 1909 fick rösträtt medan kvinnorna fick vänta i ytterligare tolv år, till 1921, innan de fullt ut fick tillämpa den allmänna och lika rösträtten och kunde gå till valurnorna och avge sin röst.

De värden som arbetarna då kämpade för är lika viktiga i dag att stå upp för. Vi ser nu i pandemins tid hur klyftorna ökar och hur demokratin runt om i världen pressas tillbaka.

Demokratin är inte en gång för alla given, den måste varje generation värna och slå vakt om.

Roger Johansson

Stefan Aronson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel