Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Varje välfärdsarbetare är en samhällsbärare och ovärderlig – tillsammans är vi starka

Fackföreningar skapades i slutet av 1800-talet genom att anställda gick ihop och bestämde sig för att tillsammans påverka sina arbetsförhållanden. På så sätt blev arbetsgivaren tvungen att lyssna på vad medlemmarna hade att säga. För om arbetsgivaren inte gjorde det kunde arbetarna gå ut i strejk, det vill säga att de vägrade jobba.

Kraven som ställdes kunde handla om bättre löner, rimliga arbetstider, bättre arbetsmiljö, etcetera.

Detta lade grunden för vad Kommunal är idag.

I dag handlar de fackliga kraven delvis om andra saker än de gjorde för hundra år sedan. Men frågor som arbetsmiljö, anställningsvillkor och en lön som man ska kunna leva på är något vi fortsätter att kämpa för.

Vi brukar prata om att Kommunal gör skillnad för medlemmarnas vardag på jobbet. Men utan alla välfärdsarbetare tillika medlemmar i Kommunal skulle ingen skillnad kunna genomföras.

Medlemmarna är Kommunal och Kommunal är medlemmarna. Därför vill vi idag rikta ett alldeles särskilt tack dig som är välfärdsarbetare och medlem i Kommunal. Många medlemmar innebär en enorm styrka för facket att kunna förhandla bättre löner och villkor för de anställda.

Om fackföreningen endast har ett fåtal medlemmar som backar upp kraven har det helt enkelt inte samma tyngd. Att kollektivavtalen är bra är av yttersta vikt, eftersom det är dessa som reglerar löner och ersättningar i Sverige, det är den svenska modellen. En arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte betala rimlig lön, inte betala extra vid arbete på obekväm tid, så se till att din arbetsgivare har tecknat kollektivavtal.

Tillsammans med våra arbetskamrater ser vi till att arbetsgivarna inte kan köra på hur som helst.

Tillsammans tar vi strid för arbetsmiljön och arbetsvillkoren.

Tillsammans bär vi samhället genom pandemin.

Så nu när sommaren är över vill vi framföra ett hjärtlig tack. Tack för att du finns och valt att engagera dig i Kommunal. Tack för att du bär samhället. För varje välfärdsarbetare är en samhällsbärare och ovärderlig. Tillsammans är vi starka!

Rickard Altin, Kommunal Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel