Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vart ska vi som är listade på Nacksta hälsocentral ta vägen – finns en konsekvensanalys?

 
Bantningen av hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Öppet brev till hälso- och sjukvårdsnämnden i Västernorrland.

I tisdags förra veckan var jag med i Härnösand för att uppvakta er med våra argument att inte besluta att lägga ner Nacksta hälsocentral. Vi stod utanför ingången, hade plakat med olika texter där vi motiverade att bevara vår hälsocentral.

Ledamöter från de flesta partier stannade och pratade med oss, tack för det.

På frågan om det är en besparing fick vi ett klart ja. Att besparing handlar om pengar förstår jag, men vad får det för konsekvenser? 

När man gör en förändring så gör man en konsekvensanalys. Någon sådan har vi inte hört talas om, finns den?

Vi är 3 600 personer som ni slänger ut från Nacksta hälsocentral, vart skall vi ta vägen? Hur många av oss som valt att vara regionens hälsocentral trogna får plats på Centrum, som har drygt 13 000, och Granlo som har drygt 12 000, det har ni väl räknat ut så att vi kan få veta det?

Den privata vårdcentralen som finns i Nacksta är bara lite större än Nacksta hälsocentral, är det dit ni skickar oss?

Jag tillhör den grupp som står längst ut på kanten – 75 plus, vi är 309 personer listade på Nacksta hälsocentral i den gruppen. Vem ska ombesörja att vi tar oss till Granlo och  Centrum med bussbyten? Många av oss kan inte åka buss så det blir färdtjänst, men det är ju en annan plånbok som betalar det.

Kan det vara möjligt att ni som är valda att se till att primärvården sköts på ett bra sätt för oss medborgare, nu lämnar över stafettpinnen till privata aktörer och skickar med en rejäl penningpåse också?

Om regionfullmäktige beslutar enligt ert förslag så vill jag tacka den fantastiska kompetenta personalen på Nacksta hälsocentral. Den personalen ser hela människan och genom sitt sätt ger de oss trygghet, styrka och framtidstro.

Jana Lindh Olsson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel