Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Västernorrland behöver liberal politik som löser samhällsproblem och skapar framtidstro

Det är svårt att ha framtidstro om du saknar möjlighet att välja var du ska bo och hur du ska leva ditt liv. Om byskolan ska läggas ned, du får vänta månader på en läkartid eller det blir dyrare att ta sig till jobbet kommer din oro tära på hoppet. Så även om det är omöjligt att få en förskoleplats eller barnen måste sitta fler timmar i skolbussen än i skolbänken.

Som företagare blir inte framtiden tryggare om myndigheterna kommer med nya dyra krav och din äganderätt och kompetens inte uppskattas.

Västernorrland och Sverige behöver ett starkt liberalt parti som löser verkliga samhällsproblem och skapar framtidstro. Liberala politiker som lyssnar på föreningar, samfund och eldsjälar från civilsamhället. Liberala politiker som förverkligar drömmar genom långsiktiga och relevanta lösningar.

Liberalerna ska stå för en orädd tillväxtpolitik och göra välfärdssatsningar för att ta tillvara allas livschanser. Vår liberala politik ska garantera välfärd i hela landet tack vare internationellt framgångsrika exportföretag och lokala serviceföretag och producenter.

Tillsammans med det småskaliga jord- och skogsbruket och stora exportindustrier kan vi hantera klimatförändringar och stärka den biologiska mångfalden. Genom innovation och utveckling i alla led kan vi leverera framtidens miljö- och klimatsmarta material från Västernorrland till världen.

Det ska vara drömmar, inte oro, som styr var du väljer att bo och vad du väljer att jobba med.

Sverige behöver en liberal politik som tar hänsyn till olika förutsättningar.

● Klimathotet ska bekämpas med bland annat grön skatteväxling där skatten på jobb och företagande sänks men skatten på det som smutsar ner höjs. Men för dem av oss som är beroende av bilen för att klara av vardagen är det orimligt att höja bensinskatten mer. Istället bör vi finna andra sätt att ställa om, till exempel pröva om vägavgifter kan införas på sträckor där det redan idag finns goda alternativ till bilen.

● Reseavdraget behöver konstrueras på så sätt att det är mer gynnsamt på landsbygden där kollektivtrafiken inte är lika väl utbyggd som storstäderna.

● Tågen ska gå i tid och att flaskhalsar åtgärdas, det är avgörande för hela landet och för klimatet.

● Äganderätten till skogen ska värnas och markägare måste få den ekonomiska kompensationen för inskränkningar i ägande- och brukanderätten de har rätt till.

● Rättssäkerheten måste stärkas när myndigheter tar beslut till nackdel för dig som invånare och vi måste hålla samhällskontraktet i hela landet, genom hela livet.

Med en liberal politik har Västernorrland ett världsledande företagsklimat och den vassaste klimatpolitiken, en kunskapsskola som ger alla barn och unga chansen att lyckas, en rättsstat som fungerar för alla och det lönar att anstränga och utbilda sig.

Saknar Sverige en relevant politik för att möta och lösa samhällsproblem kommer förtroendet för ansvariga myndigheter minska och våra eldsjälar bränna ut sig. Det ska vara drömmar, inte oro, som styr var du väljer att bo och vad du väljer att jobba med.

Vi vill göra det lönsamt att investera långsiktigt och klimatsmart i Västernorrland. Det gör vi bäst tillsammans med relevant liberal politik. Följ med oss på resan!

Erik Ullenhag, partiledarkandidat Liberalerna

Alex Nilsson, Liberalerna Sundsvall

Erica Markusson, Liberalerna Örnsköldsvik

Ina Lindström Skandevall, Liberalerna Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel