Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Verksamhetschefer för Sundvalls grundskola: Vi förstår värdet av kulturskolan – trots sparkrav

 
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

I rådande pandemi, en situation som vi sällan tidigare varit med om, är det fokus på att upprätthålla de lagstadgade verksamheterna, så att våra barn och elever får den undervisning de har rätt till och att våra medarbetare har en så god arbetsmiljö som möjligt.

Vi vill ge en stor eloge till alla våra skolledare och övriga medarbetare, som tillsammans ser till att pussla och rodda för att säkerställa att vi kan upprätthålla verksamhet och undervisning med kvalité för våra barn och elever. Detta arbete görs inom skolor, mellan skolor i de geografiska områdena och även mellan skolformer.

Det är ett tufft läge, det skapar också oro att ingen av oss vet hur länge detta kommer att pågå. Men uppslutningen för att tillsammans hantera situationen på bästa sätt är fantastisk!

Från den 17 mars tar vi verksamhetschefer dagligen in lägesrapporter från samtliga grundskolor. Dessa lägesrapporter ligger till grund för olika beslut som kan behöva tas centralt för att säkerställa att undervisningen på skolorna kan upprätthållas i den extrema situation vi befinner oss i.

Ett exempel på sånt beslut togs 27 mars då vi pausade kulturskolans och andra funktioners verksamheter. Beslutet togs för att stötta ute på skolor där situationen var tuff utifrån bemanning i våra barn- och elevgrupper. Medarbetarna som fick förändrade arbetsuppgifter verkar fortfarande inom sina avtalsområden.

För oss verksamhetschefer var detta ett självklart val. Vi behöver alla lyfta blicken och hjälpas åt verksamhetsöverskridande och skolor emellan, för att det ska bli så bra som möjligt för våra barn och ungdomar. Den lagstadgade verksamheten behöver i rådande situation prioriteras.

Medarbetare från Sundsvalls kulturskola, Medioteket, barn- elevhälsa och pedagogiska samordnare gör ett fantastiskt arbete när de med kort varsel hoppar in och stöttar ute på våra skolor. Dessa liksom de medarbetare som dagligen och med stor flexibilitet fortsätter sitt uppdrag för att normalisera en onormal situation.

Trots detta beslut delar vi mångas uppfattning att kulturskolans ordinarie verksamhet är viktig – både nu och i mer ordinära tider. Kulturskolan har debatterats flitigt utifrån förslag om besparingar och vikten av att dess verksamhet värnas.

I media ges bilden av att vi inte förstår värdet av vår fina kulturskola – men vi är mycket stolta över den kulturskola vi har idag.

Vi tjänstemän på samtliga förvaltningar och bolag har fått i uppdrag av politikerna att ta fram förslag på besparingar på 300 miljoner kronor för Sundsvalls kommun som helhet. Kulturskolan har haft uppdraget att beskriva hur verksamheten skulle påverkas av en besparing på 2,5, 5 eller 10 miljoner.

Med det här som utgångspunkt tycker vi att vi ger politikerna ett gott underlag att ta ställning till. Vi står inför besparingar som EN förvaltning och vi behöver tillsammans hjälpas åt för att lyckas även i det arbetet.

Ulrika Segervald och Åsa Jerfsten, verksamhetschefer för grundskolan i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel