Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vettiga scheman minskar behovet av inhyrd vårdpersonal

Jag läser i ST 17 oktober om att för 50 år sedan behövde Sundsvalls sjukhus fyra miljoner för att klara budgetåret.

Det är märkligt att det varit underskott i finanserna varje år, oavsett styret verkar ingen vilja ta tag i det. Inte på riktigt!

Tänk om man skulle börja med att se till att personalen fick vettiga scheman! Det tror jag är det absolut viktigaste – de som tycker det är toppen att jobba varannan helg är nog räknade på ena handens tumme. Med ett schema som gör att vardagspusslet fungerar så är mycket vunnet. Det är nog prio ett, jag tror faktiskt att lönen är nummer två!

Hörde att man på en avdelning hade ett så kallat tvättstugeschema som fungerade jättebra, man hade sällan problem med bemanningen. Men helt plötsligt skulle det tas bort, och skälet var, efter vad jag hört, att "det var inte rättvist". Tydligen hade man inte den typen av schema på andra avdelningar och då skulle man inte få ha det kvar. Jag baxnar!

Plocka bort några pappersvändare på kansliet, flytta de som blir kvar från nuvarande kanslihus till gamla sjukhuset istället, så sparas det in på lokalkostnader.

Förstår inte hur man kan säga att personalen ska springa fortare när de redan springer så de tappar andan.

Ge personalen vettiga scheman! Därefter kan man börja se över lönerna.

Då kommer problemet med inhyrd personal att minska, det är jag helt övertygad om.

Sedan är det ju aldrig fel att låta fotfolket vara med och utforma hur man ska jobba. Det finns säkert massor av bra idéer på bättre sätt att jobba där man får flyt i arbetet och där man hinner ta hand om fler patienter per dag än man gör nu.

Personalen på golvet är fantastisk, men jag vet inte om jag kan säga samma sak om de politiker som sitter och ska styra.

Fundersam

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel