Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi är inte nöjda över beslutet om Allsta skola – men vi måste ta ansvar för kommunen som helhet

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Den 31 mars beslöt barn- och utbildningsnämnden, som en del i en större besparingsplan, att föreslå en nedläggning av Allsta skola. Bakgrunden är det underskott som nämnden har att hantera och kommunens krympande elevunderlag, varför svåra beslut är nödvändiga.

Vi vet att Allsta skola ligger många varmt om hjärtat, tro oss, det gör den för Centerpartiet också. I många år har vi kämpat för att Allsta skola ska finnas kvar och redan 2013 protesterade Centerpartiet ensamt mot planerna när dåvarande majoritet med Moderaterna och Liberalerna i spetsen flyttade årskurs 4 och 5 från Allsta skola, ett beslut som var början på slutet för Allsta skola.

Nu senast 2019 ändrades förslaget i skolstrukturutredningen om nedläggning och kommunen gjorde ansträngningar för att öka elevunderlaget. Tyvärr räckte inte detta. Allsta skola har länge haft ett krympande elevunderlag, främst då föräldrar i området valt att flytta sina barn till fristående skolor inne i stan. Samma faktor som gör bostadsområdet populärt, närheten till staden, har sannolikt varit bidragande när föräldrar valt andra skolor.

Centerpartiet är det parti som arbetar hårdast för landsbygdens utveckling. Genom det landsbygdsprogram som vi drivit igenom i majoritet har vi säkrat skolor i alla våra serviceorter på landsbygden och alla delar av kommunen garanteras grundläggande kommunal service. Detta innebär att exempelvis landsbygdsskolorna i Stöde, Indal och Liden helt har varit undantagna förslag om nedläggningar i barn- och utbildningsnämnden.

Det finns inte en enskild lösning som kan utveckla landsbygden, istället krävs det flera olika satsningar som tillsammans kan skapa möjligheter. Det är därför Centerpartiet har drivit på flera satsningar för utbyggnad av fiber på landsbygden, upprustning av vägar och ny vägbelysning på landsbygden. Vi i majoriteten har också satsat på upprustning av våra kommundelscentran, upprustning av skolor och bygget av nya bostäder, förskolor och en idrottshall i våra kommundelar.

Utöver dessa hårda satsningar så har vi också satsat på att möjliggöra tillväxt för näringslivet på landsbygden, bland annat genom kommunens inköpsstrategi, det näringslivspolitiska programmet och satsningar på de gröna näringarna. Sammantaget kan dessa satsningar vara en del i att skapa möjligheter för landsbygden att utvecklas.

Vi i Centerpartiet är inte nöjda över beslutet om Allsta skola, men samtidigt måste vi ta ansvar för kommunen som en helhet, vilket innebär att vi behöver göra svåra prioriteringar. Vi blev inte centerpartister för att vi vill lägga ned skolor, vi är centerpartister för att vi vill utveckla vår kommun och med det uppdraget medföljer ansvaret att fatta svåra beslut.

Hans Forsberg (C), ordförande för Centerpartiet Sundsvall

Sanna Jonsson (C), gruppledare för Centerpartiet Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel