Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi behöver agera proaktivt i länet – civilsamhällets insatser behövs

Varje morgon jag vaknar känns det som om jag drömt, men drömmen är verklighet och den är hemsk, riktigt hemsk.

Mina tankar går allra främst till våra riskgrupper och till all vår underbara personal inom vård och omsorg som står i frontlinjen i kriget mot pandemin.

Sjukvårdsmaterial börjar bli en bristvara och våra sjukhus har högsta prioritet, men en stor del av vår sjukvård i landet bedrivs i kommunernas regi. Självklart ska regionens personal skyddas i sitt viktiga arbete, men vad händer om covid-19 på allvar får fäste inom våra äldreboenden, hemtjänst och hemsjukvård? All vår personal behöver få den utrustning som krävs.

Västernorrland är än så länge ett av de mest skonade länen, men vi behöver alla agera proaktivt. Tiden då vi såg skattsedeln som något som var "all-inclusive" och täckte allt, är i alla fall tillfälligt pausad. Nu behövs civilsamhällets alla tänkbara insatser.

Är du sjukvårdsutbildad men inte arbetar inom sjukvården längre? Hör av dig till kommunen eller regionen, din insats kan bli avgörande. Ditt nuvarande arbete kanske kan pausas, men det kan inte vård och omsorg.

Har du munskydd hemma, eller kanske ännu bättre andningsskydd märkta FF2 eller FF3, visir eller skyddsglasögon? Handsprit eller plastförkläden? Lämna över dem till närmaste sjukhus eller äldreboende, de kommer säkerligen behövas.

Snart är det påsklov och kanske finns en fjällresa inplanerad? Tänk på att det finns en anledning till att Jämtland idag har lika många procentuellt smittade som Stockholm. Tänk er för och om du inte avbokar, undvik i alla fall onödiga sociala kontakter.

Trots dystra tider är det underbart att se alla dessa initiativ från civilsamhället och alla hyllningar till vår vårdpersonal, men när detta är över får vi inte glömma vad viktig vår vård- och omsorgspersonal är alltid.

Det är inte förrän kedjan belastas som alla länkar prövas, därför behöver vårdyrkets status och attraktivitet stärkas under normala tider. De är alltid hjältar!

Catrin Eliasson (L), ledamot Sundsvalls kommunfullmäktige och före detta sjuksköterska

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel