Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi behöver en konstruktiv debatt för klimatfrågor

Jordens klimat är mycket viktigt för alla och frågan ägs inte enbart av radikala miljökämpar som envist basunerar ut en enda lösning. Vi ska alla sluta med allt – äta kött, färdas, semestra, handla kläder och så vidare i en ström av tvingande råd som varje dag prackas på oss. Ingen tanke på konsekvenser eller följder.

Vi behöver en nyanserad debatt där alla röster hörs och respekteras. Hat och ilska mot alla som har en avvikande åsikt ska bekämpas. Även om vi tror oss äga sanningen idag så är det inte säkert den ser likadan ut imorgon. Betänk att det vi trodde var rätt och riktigt igår, ibland blivit otänkbart med dagens synsätt. Den första människa som sa jorden var rund stenades till döds.

Även dagens självsäkra ungdom kommer på äldre dagar upptäcka att en hel del de trodde på, inte var så bra i historiens skarpa ljuskägla. Till och med det som ingen tänkte var något att fundera på för bara tiotalet år sedan har redan börjat ifrågasättas.

Batterier som driver elbilar, och även sitter i alla hörlurar, innehåller metaller som utvinns i kinesiska gruvor där miljökatastrofen blivit ett faktum. I mobiltelefoner, datorer och paddor finns också dessa metaller som människor i Kina betalar ett högt pris för.

Greta vill vi ska "lyssna på forskningen". Utmärkt förslag, men vilken forskning ska vi välja? Forskning är dessutom inte ett statiskt fenomen utan i ständig förändring och förnyelse. Det vi tror är rätt idag kan visa sig käpprätt åt skogen imorgon. Vi har mätt skallar i rasbiologins namn, utvecklat atombomben, skapat fruktansvärda vapen, klonat djur och kanske även människor, ja allt i forskningens namn.

Kanske ska någon annan välja vad jag ska lyssna på? Då har man kommit långt ifrån forskningens grundläggande krav, att den ska vara fri från politiska och ekonomiska påtryckningar.

Inom klimatforskningen finns det de som hävdar att vi är för många på jorden, som medför negativ klimatpåverkan. Nästan en tredjedel färre borde det vara på den här planeten, menar man. Om vi lyssnar på det, vem anmäler sig som frivillig?

Annan forskning hävdar att koldioxiden redan finns i atmosfären och att vi måste fundera ut ett sätt att absorbera den på något vis. Intressant projekt pågår på Island med detta, men tystnaden är oerhörd.

Istället är det högljudd retorik som gäller, där skämsfingret ständigt skakar i luften. Ångesten och skammen ligger tät över svenska folket. Unga människor har helt tappat framtidstron.

Vi behöver en konstruktiv debatt för klimatfrågor och inte en högljudd skara som envist ser sin lösning som den enda. Mänskligheten måste tyvärr tillåtas fortsätta leva, färdas till sina jobb, betala skatt och ta hand om sina familjer. Utveckling istället för avveckling, ett samhälle har ansvar för många fler frågor än bara klimat och miljö.

Ett närliggande exempel som kommer drabba klimatet är nedläggningen av sågen i Östavall. Ingen som bor där och blir arbetslös kommer kunna sälja sitt hus och flytta. Istället blir det pendling, troligtvis ganska långa sträckor varje dag för att överleva. Sågen har alltså även en miljömässig aspekt som jag tycker borde intressera miljöaktivister.

Ylva Harr

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel