Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi behöver politiker i Bryssel som värnar om löntagarens intressen

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

"Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra.

Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav."

Så lyder det fackliga löftet. Att vi står upp för varandra istället för att konkurrera med varandra om jobben.

Att vi tillsammans kräver rätten till en bra lön, en trygg anställning och en bra balans mellan arbete, vila och fritid.

Tillsammans har vi också vunnit många strider, till exempel om semester där vi får vara lediga under sommarmånaderna, inflytande för anställda på arbetsplatserna, föräldraledighet, åtta timmars arbetsdag och 40 timmars arbetsvecka.

Men det vi har vunnit är ständigt under hot att gå förlorat, hot från högern och extremhögern både nationellt och internationellt.

I Sveriges riksdag ligger försämrad anställningstrygghet och inskränkning i strejkrätten på bordet, medan det på EU-nivå är storföretagens frihet som är första prioritet före fackliga rättigheter och kollektivavtal.

Ett tydligt exempel är Viking Line-domen 2006 som innebar förbud mot fackliga aktioner mot det finska rederiet Viking Line som flaggade ut färjor till Estland för att därigenom kunna anställa folk till betydligt lägre löner.

Ett annat exempel är Laval-domen 2007 som fastslog att det lettiska byggföretaget Laval inte var tvunget att följa de svenska kollektivavtalen för sina anställda som hade låga lettiska löner.

Idag prioriteras storföretagens intressen på bekostnad av löntagare och vi behöver förändring. Vi behöver politiker i Bryssel som värnar om löntagarens intressen.

När högern får regera är vi arbetstagare förlorare, som i Ungern där högernationalistiska Viktor Orbáns regerar kan arbetsgivare beordra anställda till att jobba upp till 400 timmar övertid om året. Samtidigt får arbetsgivaren rätt att hålla inne lönen för övertiden i tre år. Går företaget i konkurs så blir det inget alls.

Beslutas som klubbas igenom i Bryssel hamnar direkt in i svenska kollektivavtalen och blir en del av vår vardag. Får högern styra kan Ungerns lag om 400 timmars övertid bli till vardag för oss lika enkelt.

Vi i Vänsterpartiet säger att trygga anställningar med schyssta arbetsvillkor är grunden för ett tryggt samhälle där vi människor kan försörja våra familjer och planera våra liv. Oavsett om vi är svenskar, polacker eller fransmän behöver vi alla ett arbete med skälig lön och trygga arbetsvillkor.

Därför vill vi i Vänsterpartiet:

• Införa ett socialt protokoll så att alla arbetare, oavsett land, får bra villkor och skälig lön.

• Att alla som jobbar i Sverige ska betala skatt i Sverige.

• Facket ska alltid kunna kräva svenska kollektivavtal för dem som jobbar i Sverige.

• Krav på kollektivavtal i alla svenska upphandlingar.

26 maj är det val till EU-parlamentet och jag kommer att rösta för arbete med skälig lön och trygga arbetsvillkor. Gör det du också!

Erfan Kakahani, Vänsterpartiet och facklig aktiv inom IF Metall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel