Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi borde prioritera rätt och städa vår egen tomt innan vi erövrar rymden

Att prioritera är något vi fått lära i tidig ålder. Hela vår tillvaro präglas av dessa prioriteringar. Det gäller oss alla, vanliga människor, makthavare och inte minst politiker runt om i vår värld som är valda för att föra vår talan.

Problemet är att kunna prioritera rätt. Det är inte lätt alla gånger.

Av det jag kan se i vår värld i dag är det alldeles för många viktiga beslut och prioriteringar som genomförs med allt för egoistiska förtecken. Kortsiktiga ekonomiska vinningar och prestige är starka drivkrafter när beslut tas. Många gånger helt felaktiga beslut. De tas ofta utan tanke på framtiden och de behov vi människor har all rätt att ställa. Behovet av en trygg och fin värld att leva i.

Naturligtvis var det en stor "fjäder i hatten" för USA när de första stegen togs på månen. Visst är det intressant när man ser dessa farkoster styra ut i rymden. Nu har tydligen en av dessa passerat planeten Pluto efter några år i rymden. Den skall nu fortsätta mot något, jag vet inte vad.

Allt detta är intressant, det kan jag hålla med om. Men är det verkligen rätt att det görs nu. De fantastiska summor som läggs ner i denna kapplöpning, att erövra rymden kanske skulle göra bättre nytta på lite mer jordnära projekt.

När jag ser denna hysteri att erövra rymden och den helt vansinniga kapprustning som pågår i dag blir jag inte bara orolig, jag blir väldigt ledsen när jag förstår att mänskligheten inte kommit längre. Kanske borde vi "städa vår egen tomt" innan vi ger oss ut i rymden.

Vi ser dagligen i vår omvärld, människor som far illa. Människor svälter ihjäl på grund av ondska och felaktiga prioriteringar. Alla små oskyldiga barn som inte får möjlighet att växa upp. Brist på mat och rent vatten tar deras liv. Ska det verkligen behöva vara så i vårt samhälle i dag?

Att vår vackra planet (som tyvärr håller på att förstöras), med rätt prioritering har alla möjligheter att försörja sin befolkning är jag helt övertygad om. Det gör mig verkligen ont att se hur barn går under i svältkatastrofer. Hur människor riskerar sina liv på havet för att fly krig och förtryck.

Det känns också inombords, när jag ser människor sitta utanför våra butiker och tigger. Ingen vill dö, ingen vill fly sitt hemland och ingen vuxen människa vill sitta utanför våra butiker och tigga.

Allt detta kan vi slippa ifrån, möjligheter och resurser finns, det återstår endast att prioritera rätt och rättvist. Att få en "fjäder i hatten" är naturligtvis något att vara stolt över. Att USA blev stolt efter att de fått sin "fjäder" efter månlandningen kan jag förstå. Men den allra största och mest värdefulla "fjädern" kan vi sätta i våra hattar den dag människor världen över kan äta sig mätta och känna trygghet. Den dag när ingen ska behöva fly sitt hemland för krig och fattigdom.

Hjälps vi åt och att makthavarna inser att prioriteringar skall göras för mänsklighetens bästa och inte för prestige och ekonomiska kortsiktiga mål. Då kan vi alla med stolthet gå omkring med en fjäder i hatten.

Mats Moberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel