Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi gymnasieelever i Sundsvall vill ha vår lunch tillbaka

Världen, Sverige och Sundsvalls kommun är i en krissituation. Det förstår vi. Men det är i krissituationer vi måste fokusera som mest på att stötta de svagaste i samhället, de som har mest att förlora. Gymnasieelever är en sådan grupp.

Sedan fjärrundervisningen påbörjades har gymnasieelever i Sundsvalls kommun inte fått skollunch. Vi går i skolan precis som vanligt hemifrån; samma lektionstider, krav på närvaro och fyllda dagar från halv nio på morgonen till halv fem på kvällen. Ingenting har egentligen förändrats annat än att mycket av arbetet blir på eget ansvar, minskad social kontakt samt att vi inte får någon skollunch. En av dessa saker går att påverka.

Många gymnasieelever är beroende av skollunchen för att få ett riktigt mål mat. Många av de vi frågat om vad de äter till lunch nu när de är hemma ger oss svaren "en macka", "flingor" eller "ingenting".

Många gymnasieelever bor själva; förut med en kombinerad inkomst av studiebidraget och lön från ett extrajobb, men vi vet ju alla att extremt många, speciellt timanställda, har förlorat sina jobb sedan coronakrisen bröt ut. Plötsligt står gymnasieelever utan jobb och utan skollunch. Då blir det väldigt mycket svårare att få ekonomin att gå ihop. Även för de som inte bor själva utan bor hemma blir det helt plötsligt en hel del fler måltider för föräldrarna att ha råd med varje månad, och speciellt tungt blir det då med familjer med flera barn, och familjer där föräldrarna också förlorat jobbet på grund av coronakrisen.

Att vi ska få skolmat även under fjärrundervisning borde vara en självklarhet. Alla ungdomar vi har pratat med om detta tycker det. Flera andra kommuner har löst det på ett flertal olika sätt; exempelvis genom att hämta matlådor på skolor, att eleverna får matkort att betala på restauranger med.

På statlig nivå diskuteras det om studiebidraget temporärt ska höjas, men det beslutet lär ta tid.

Härnösands kommun har redan ordnat så eleverna inte går hungriga; varför har inte Sundsvall gjort det? Är det inte i dessa tider som vi dessutom borde stötta restauranger och företagen som gör vår skolmat på de sätt vi kan?

Ärligt talat så känns detta mest som att kommunen kom på att de fick en ursäkt att spara pengar och tog den. Men nu vill vi gymnasieelever i Sundsvall ha vår skolmat!

Felix Haugsand, Ung Vänster Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel