Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi hjälper inte barnen genom att förneka klimatförändringarna – men låt oss ge dem framtidstro

Kommentar till insändaren "Media fokuserar på dåliga nyheter och skrämmande händelser – världen är en långt bättre plats än du tror".

Signaturen Optimist skriver att "Världen har aldrig varit bättre än nu och den ter sig allt bättre i morgon”.

Vilken värld lever du i? Du skrämmer mig med att hänvisa till en psykolog som du tydligen tror helt och fullt på och samtidigt vänder ryggen till alla de forskare som är eniga om de klimatförändringar som nu pågår och som vi står inför. Det är en bekväm inställning att tro att vi kan fortsätta leva som tidigare.

Genom att stoppa huvudet i sanden gör du dina eventuella barn en stor björntjänst. De är inte hjälpta av förnekare. Barn och ungdomar är generellt mer upplysta och intresserade av hur framtiden ska te sig, än du tycks tro. Då hjälper vi dem inte genom att förneka vad som sker.

Istället ska vi alla på gräsrotsnivå på alla de sätt vi kan dra våra ”strån till stacken”.

Min devis är att barn och ungdomar oroar sig när de inte upplever att vi ens försöker bidra till en bättre värld. Men det räcker inte med att sopsortera rätt. Alla kan vi bidra på mer än ett sätt. Vi kan dra ner på bilåkandet och bara välja bil när alternativen saknas.

Har vi en närbutik så kan vi välja att handla där och åka färre gånger till köpcentrat längre bort. Vi kan också välja att äta mer av lokalodlade grödor och mindre kött. Framför allt kan vi semestra i den svenska naturen och definitivt välja bort flygresor för nöjes skull.

Här några kalla fakta:

■ ”De 20 varmaste åren som uppmätts har varit under de senaste 22 åren. Temperaturhöjningarna de senaste fyra åren har varit exceptionell, både på land och i haven" (enligt pressmeddelande från WMO:s generalsekreterare).

■ Jordens genomsnittliga yttemperatur har höjts med runt en grad Celsius sedan 1880 (Nasa).

■ Forskarna är eniga om att uppvärmningen till stor del beror på ökade utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser i atmosfären, orsakade av människan.

Men det finns också glädjerapporter. En undersökning av Ipsos visar att fyra av tio säger nej till kött av klimatskäl. 43 procent anger att de minskat eller helt avstått från köttätande under de senaste tolv månaderna. 32 procent uppger också att de valt ett annat färdmedel än flyg i samband med en resa. Noterbart är att betydligt fler kvinnor än män har ändrat sina konsumtionsvanor.

Låt oss fortsätta på den glädjerapportsvägen och ge våra barn och barnbarn framtidstro. För hoppet ska vi inte överge.

Jag väljer att citera Leif Drambo, filosofie doktor, forskare vid institutet för sociala innovationer och författare som säger: ”Om vi arbetar tillsammans med naturen – istället för mot den – visar sig Moder Jord ha förmågan att bota sig själv och samtidigt befria mänskligheten från fattigdom”.                                

Realist

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel