Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi i Odd Fellow vill inkludera kulturskolan i barnkonventionen

Det är tråkigt att läsa om förslaget att reducera en så fantastisk verksamhet med 30 procent, motsvarande 10 miljoner kronor.

Vi i Odd Fellow-logen Franz Michael Franzén har varit engagerade i deras verksamhet nu i 6 år med att förära eleverna stipendier för deras fortsatta verksamhet och utveckling. Vi har alltså fått följa eleverna och se vad som har hänt med de stipendier de har erhållit.

När vi har erhållit underlag för dessa stipendier så framstår det vilken bredd det finns, dels på vilka skolor eleverna kommer från och även vilken bredd på kulturområden som omspännes i skolans verksamhet. Sedan bör man se vilken entusiasm eleverna visar vad gäller att utvecklas inom sina fack, till exempel med övning och uppträdande på icke ordinarie skoltid.

Vi har fått se när vi har begärt förslag på stipendiater, att antal och bredd på elevförslagen har ökat. Detta har gett oss mycket positiva vibbar att ge dessa stipendier.

Om man tittar på vilka varumärken som ger positivitet för Sundsvall så har Kulturskolan varit stark. Men kanske måste man gå utanför stan för att se det.

Kulturskolan är verkligen något att satsa på med tanke hur många elever man har, men också på att man i nuläget har köer och det redan i dag saknas utrymmen för alla som vill delta.

En fråga vi ställer oss är om man inte borde inkludera Kulturskolan i Barnkonventionen, som är lag i Sverige sedan 2020-01-01. Där omnämns vilka utbildningar som ska vara tillgängliga och kostnadsfria för alla barn. Vi skall uppmuntra tillhandahållandet av utbildning som ger den bredd vi behöver för utveckling av eleverna. Vi måste tänka på barnens bästa.

En fråga man ställer sig är om beslutande politiker vet vilken omfattning av elever och behov som inryms i verksamheten Kulturskolan.

Bo Åkebring, Curt Forslund och Åke Birberg