Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi jobbar aktivt med miljöfrågor i Sundsvall – och ska ta fram nya ambitiösa klimatmål

Den 25 september skrev flera klimatorganisationer, bland annat Fridays for Future, en debattartikel riktad till kommunledningen i Sundsvall där de undrade vad vi driver för klimatåtgärder i Sundsvall. Vi vill gärna svara på era frågor.

I november förra året överlämnade Fridays for Future i Sundsvall en lista till oss politiker med förslag på åtgärder som kommunen bör arbeta med för att förbättra klimatet. Listan innehöll totalt 36 olika förslag och vi kunde snabbt konstatera att vi redan jobbar med två tredjedelar av förslagen. Här kan bland annat nämnas klimatsmarta upphandlingar, fossilfri fordonsflotta, fler elcyklar, fler cykelvägar, att gynna lokalt jordbruk genom att beställa mer lokalproducerad mat samt kampanjer riktade till oss Sundsvallsbor för att få fler att agera klimatsmart.

Utöver de åtgärder Fridays for Future själva föreslagit jobbar vi på flera andra sätt för att minska kommunorganisationens och klimatavtrycken i världen från oss Sundsvallsbor. Vi arbetar med att minska energiförbrukningen i våra fastigheter. Vi har gjort kollektivtrafiken billigare för fler, bytt bränslet i bussarna till 100 procent fossilfritt och vi kommer justera turlistorna så att fler Sundsvallsbor kan resa kollektivt. Vi jobbar även med att fasa ut kemikalier i våra verksamheter och har ett miljö- och klimatperspektiv i stadsplaneringen.

Precis som Fridays for Future efterfrågade så jobbar vi även med lobbying mot nationell nivå, framför allt för mer hållbara transporter och resor. Som en följd av det är Sundsvall faktiskt en av de städer i Sverige där det satsas mest på infrastruktur just nu.

Den planerade Logistikparken är ett miljöprojekt i miljardklassen som kommer att möjliggöra för företag i regionen att transportera varor på tåg och båt istället för lastbil. Att regeringen nu avsatt pengar till byggande av dubbelspår längs Ostkustbanan förbättrar inte bara möjligheterna för Sundsvallsbor att resa klimatsmart utan är en vinst för hela Sverige.

Vi jobbar aktivt med miljö- och klimatfrågor i Sundsvall, men vi håller med debattörerna om att det går att göra ännu mer. Därför kommer vi under år 2020 att ta fram nya mer ambitiösa klimatmål för Sundsvalls kommun. I det arbetet tar vi gärna emot inspel från engagerade medborgare som er. Vi är positiva till att allt fler engagerar sig i klimatfrågan och driver på oss politiker för att vi tillsammans ska göra ännu mer för klimatet. En stark opinion för klimatet gör det också möjligt att genomföra nödvändiga förändringar för klimatet som kan upplevas som tuffa av oss Sundsvallsbor.

Peder Björk (S)

Hans Forsberg (C)

Christiane Rüdiger (V)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel