Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi kan glömma ett återförstatligande av skolan – tyvärr

Med anledning av Per Frosts insändare "Likvärdig skola – eller ska ideologin styra?" i ST 12 mars.

Roligt att skolledare i verksamhet engagerar sig i skolsegregationen, som är ett stort bekymmer som sorterar våra grundskoleelever.

Många var vi lärare och skolledare som reagerade när kommunaliseringen av skolan och friskolereformen antogs av riksdagen 1992. Hur i hela friden kan riksdagen utan vetenskaplig prövning driva igenom ett så omfattande förslag och utsätta skolan för ett världsunikt experiment? Många var vi som häpnade och idag ser vi konsekvenserna som Per Frost redovisar i sin debattartikel.

Många gånger har jag redovisat situationen för Sundsvalls kommuns grundskolor som verkligen sticker ut bland landets alla 290 kommuner. Hur i hela friden kunde Socialdemokraterna stödja Moderaternas framtagna proposition, kan en läsare fråga sig? Mina efterforskningar har inte fått något vettigt svar.

Ingvar Carlsson (S) är den enda som gett ett offentligt svar vad jag känner till: "rädslan att privata skolor skulle konkurrera ut de kommunala skolorna". Vilket dåligt argument att privata skolor som bekostas av dessa elevers föräldrar skulle utgöra ett hot är hur orimligt som helst. Att detta blev avgörande för att stödja friskolereformen som finansieras med våra skattemedel är ju inte relevant.

Tyvärr Per Frost, är det knappast någon majoritet i dagsläget för att återgå till det gamla och rättvisa systemet. Justeringar av kösystem och extra ekonomiska pengar till utsatta skolor blir kostsamt och förändrar inte i dag sorteringen av våra grundskoleelever. De mer vakna och socioekonomiskt rustade familjerna har anammat valfriheten och politiskt stöd för ett återförstatligande kan vi glömma inom överskådlig tid.

Fortsätt att kämpa Per, men var realistisk!

Ordo ab chao.

Stig Sundqvist, filosofie magister

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel