Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi kräver mer information och transparens om socialdirektörens villkor – har politiken i Sundsvall klantat sig igen?

Artikel 3 av 4
Socialdirektörens avgångsvederlag
Visa alla artiklar

Kommunens medborgare kräver mer information och transparens om de villkor socialdirektör Silvia Sandin Viberg fått efter att hon sagt upp sig från socialtjänsten. Niklas Säwéns förklaring haltar.

Har politiken i Sundsvall återigen klantat sig?

Niklas Säwén säger i ST 10 januari att "... sedan ändrade hon sig i december och valde att säga upp sig, innan hon skrivit på avtalet om den nya tjänsten”. Om situationen är så, varför betalas då lön under hennes uppsägningstid när hon själv sagt upp sig och lämnat tjänsten på dagen? Är det ett ansvarsfullt agerande eller ligger det något annat bakom? Varför betalas därefter ett avgångsvederlag på tre månader?

Säwén uppger att hennes tjänst förändrats sedan hon anställdes. Ja så sker i organisationer som förändras. Övriga chefer inom socialtjänsten har också fått söka om chefstjänster inom ramen för den organisationsförändring som pågår.

Att en person själv väljer att säga upp sig och "gå på dagen" kan inte vara en tillräckligt motiv för politiken att använda våra skattemedel för att kompensera personen ifråga, särskilt mot bakgrund av kommunens dåliga ekonomi och när socialnämndens underskott fortsätter att öka, trots tidigare påståenden om motsatsen. Normalt (enligt gällande regelverk och praxis) så arbetar man kvar under uppsägningstiden och gör rätt för lönen. Finns det andra skäl som inte kommit fram?

Utifrån detta är Säwén skyldig att till oss kommunmedborgare och skattebetalare tydligare redogöra för vad som ligger till grund för beslutet som innebär att Silvia Sandin Viberg är "arbetsbefriad med lön men ska bistå tf förvaltningsdirektören samt erhålla avgångsvederlag".

Man kan bara gratulera henne till en bra förhandling med politiken i Sundsvalls kommun särskilt som socialnämndens underskott inte minskat utan ökat under hennes tid som socialchef.

För kommunens bästa

SVAR DIREKT:

Signaturen "För kommunens bästa" ber mig att utveckla bakgrunden till den överenskommelse som gjorts mellan Silvia Sandin Viberg och Sundsvalls kommun i samband med avslutet av hennes anställning i Sundsvalls kommun.

Under hösten 2018 fattades det i kommunfullmäktige beslut om en ny nämndsorganisation från och med 1 januari 2020 där nuvarande socialnämndens ansvarsområden fördelades på två nämnder och förvaltningar. Socialförvaltningen avskaffades och därmed också positionen som socialdirektör.

Under genomförandeprocessen har dialog mellan företrädare för politiken och Silvia Sandin Viberg förts där hon istället erbjöds att tillträda tjänsten som vård- och omsorgsdirektör. Det har vi varit överens om under 2019, men har inte skrivit avtal då den nya vård- och omsorgsnämnden inte formellt valdes förrän i november av kommunfullmäktige.

Silvia Sandin Vibergs nuvarande förordnande som socialdirektör sträcker sig till 31 december 2020. Tanken var alltså att det var det förordnandet som skulle göras om och förlängas till direktör för den nya förvaltningen i samband med årsskiftet.

När Silvia Sandin Viberg sedan meddelade att hon ändrat sig och att hon inte vill tillträda posten för den nya förvaltningen så utgick där diskussionen mellan parterna från att hon har ett förordnande fram till 31 december 2020 på en tjänst som inte längre finns kvar. Omorganisationen är därför också den anledning som finns till att en överenskommelse om 3 månader utöver uppsägningstiden slöts.

När det gäller anledningen till att Silvia Sandin Viberg är arbetsbefriad under uppsägningstiden så handlar det om en bedömning att det inte vore bra varken för henne eller för oss att en person som inte kommer att vara en del av den nya förvaltningen också ska vara med och leda förvaltningen i den väldigt viktiga nystart som äldreomsorgen och LSS-verksamheten i Sundsvall nu går in i.

Niklas Säwén (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel