Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi måste bryta tystnadskulturen kring mäns våld mot kvinnor

Nyligen såg jag dokumentären "Älska mig för den jag är" om skådespelerskan och sångerskan Josefin Nilsson.

Mina tankar kring mäns våld mot kvinnor, att män dödar kvinnor och att detta är något som sker varje dag, är många. Jag önskar så att vi kan bryta den tystnadskultur som finns kring mäns våld mot kvinnor. Det är alldeles för många som vet att en kvinna blir utsatt precis just nu av sin partner, (läs: sin man, sin pojkvän).

Snälla, sluta upp med att bara prata om det kring köksbordet eller i soffan om kvällarna, agera istället! Hör du något som inte verkar helt ok, misstänker du minsta lilla om att något inte är som det ska? Gå över och knacka på! Ring på! Tro inte att det inte hjälper! Det kan rädda någons liv.

Om bara människor kunde sluta med att stryka strukturerna och patriarkatet medhårs genom att hålla andra människor om ryggen för något som de vet att någon (man) gör eller har gjort mot någon (kvinna). Tänk efter! Vem gör du detta för? Är det verkligen rimligt att en kvinnas liv ska brytas ner bit för bit i en mans händer? Bokstavligen!

Jag vägrar låta mina söner växa upp i ett samhälle där strukturerna som fortfarande råder är åt helvete! Jag vägrar att bara stå och se på!

Till alla er män. Snälla öppna era munnar! Detta är inte en kvinnofråga, ni måste ta ställning och göra det nu! Att detta bara kan få fortgå som om det inte finns något att göra, att många inte ser det som sitt problem när det faktiskt påverkar oss alla.

Men fortsätter människor att inte se det som något att ta ansvar över kommer vi i längden hamna på ett ställe där ingen förändring sker över huvud taget.

Du som har en röst som kan höjas, se till att använda den rösten vid de tillfällen den verkligen behövs och där den kan göra skillnad på riktigt. Använd din röst och din position för människor (kvinnor) som inte befinner sig där du är, speciellt om du är man!

Jag kommer aldrig att sluta tjata, vara "jobbig" och göra människor obekväma i samtal. Det är just det som krävs för att en förändring faktiskt ska kunna ske.

Jag kommer heller aldrig att nöja mig med att vi kommit en bra bit, för det finns ingen bra bit som är bra nog! Vi ska komma dithän där det inte pratas om bitar, vi ska komma hela vägen fram!

Nöjd kommer jag att vara den dag då kvinnor behandlas utifrån samma premisser som män, då kvinnor har samma utgångspunkt som män. Nöjd kommer jag vara då män slutar slå och våldta kvinnor, när män slutar att döda kvinnor. Nöjd kommer jag vara den dag då detta ovan nämnda slutar och när män kan upprätthålla den förändringen i samhället och världen.

En kvinna ska aldrig behöva vara rädd för att bli dödad i sitt hem. En kvinna ska inte behöva vända och vrida på hela sin tillvaro på grund av hur en man vill att saker och ting ska vara.

Barn ska inte behöva se sin mamma blir slagen. Barn ska inte behöva se sin mamma brytas ner till någon annan än den person som hon är.

Kom ihåg att aldrig vara tyst, förändring kan bara ske om du väljer att göra den aktivt.

Sandra Börjegren Hedman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel