Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi önskade att stadsdelens egna uttryck skulle bevaras och inte bli en pastisch på Stenstan

Artikel 13 av 16
Sundsvalls nya stadsdel Alliero
Visa alla artiklar

Lyssnade du på radioprogrammet "Stadsinspektionen" på P4 där arkitekturkritikern Mark Isitt besökte Sundsvall? Om inte finns programmet att lyssna på i efterhand där poddar finns.

Mark Isitts kritik över det som byggts var inte nådig. Han menade att vi måste börja ställa krav på de nybyggnationer som görs och att Stenstaden ska vara måttstocken på vilken byggnadskvalitet vi vill se.

När jag lyssnade på programmet två månader efter att beslut om detaljplanen för Alliero togs i stadsbyggnadsnämnden, kändes det helt rätt att vi inom oppositionen, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, yrkade på återremiss i det ärendet. Våra ingångsvärden är att områden ska utvecklas modernt, men samtidigt bebyggas i enlighet med områdets historia och anpassas efter boendes och närliggande verksamheters behov.

Vi gjorde detta främst för att vi kände att misstagen som gjordes i exploateringen av Norra Kajen var på väg att återupprepas, i samma stad men på en ny plats. Återigen med förslag om kvartersindelningen med Stenstaden som förebild. Detta kan låta som en bra idé, men med detta låter man inte platsen få sitt egna uttryck. Dessutom tas ingen hänsyn till hur livet levs här, platsens topografi eller den organiska utvecklingen.

Kvartersindelningen ger också alldeles för stora byggnadsvolymer i förhållande till det som redan är byggt. De oproportionerligt stora huskropparna som planerades längs med Universitetsallén bryter mot den öppenhet och luftighet som finns i området, till förmån för ett mer slutet gaturum. Detta får konsekvenser för genomfartsmiljön för gående och cyklister i form av bland annat dålig luft och buller. Det får också konsekvenser för de boende då bostäder planlades att klä rollen som bullerskärmar. Det sades nämligen att ett av skälen gällande volymen och placeringen av huskropparna var att detta ses som en lösning på bullerproblematiken.

Just argumenten för stora huskroppar och byggnadsvolymer är att kommunen eftersträvar stadsmässighet samt att de går i linje med inriktningen för översiktsplanen 2021. Men för att locka till boende och trivsel på en plats, behöver förutom effektivt nyttjande av mark, även mjuka värden beaktas. Att ta vara på det som gjort att människor valt att bo här, att förstå vikten av ljusinsläpp och bo i en skala som människor mår gott av.

Vi moderater önskade, likt många andra som lämnade synpunkter, att förslaget skulle bearbetas för att göra mindre kvarter som liknar de andra som finns i närheten. Vi önskade, att vi skulle bygga vidare på just den här stadsdelens kvaliteter, med mer anpassade byggnader gällande volym, höjd, uttryck och med mer luft mellan. Vi önskade att vi skulle förstärka och lyfta fram områdets mångfacetterade historia och på så sätt skapa en unik och attraktiv stadsdel.

Vi önskade att stadsdelens egna uttryck skulle bevaras och inte bli en pastisch på Stenstaden.

Signe Weiss (M), ledamot i stadsbyggnadsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel