Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi ser den utökade tobakslagen som en frihetsreform

Flera krönikor och debattinlägg med fokus på den utökade tobakslagen har under sommaren publicerats och vi vill gärna bemöta påståenden och åsikter.

Vissa tycker att tobaksfrågan lätt skulle lösas på frivillig väg och det har bland annat skrivits att i Sverige är vi dåliga på att låta människor ta eget ansvar. Det har under många år pågått insatser för rökfria utomhusmiljöer på frivillig väg. Människor har undanbett sig grannars och medresenärers rökning både vid restauranger, caféer, perronger, hållplatser, entréer och så vidare utan att bli respektfullt bemötta. Snarare har de som bett om hänsyn ofta själva fått flytta på sig och sina familjer, oavsett om det medfört att man fått lämna den mat eller det fika man beställt.

Det har dessutom skrivits att den utökade tobakslagen är ogenomtänkt och onödig. Innan förbudet togs har utredningar, politiska debatter och diskussioner samt remissrundor genomförts. Vi tycker inte det kan ses som något ogenomtänkt hastverk utan tvärtom, som ett beslut grundat på kunskap, statistik och ansvarstagande.

Vi ser den utökade tobakslagen som en frihetsreform. Frihet att själva kunna avgöra om vi och våra barn ska utsättas för tobaksrök. Det är rimligt att ställa den majoritet som är ickerökare mot den minoritet som i dag röker samt att låta åsikter från de mest känsliga, barn, unga och lungsjuka väga mycket tungt. Då du känner röklukten har du den redan i dina egna luftvägar – oavsett om du får en direkt medicinsk reaktion eller inte. Vi måste var och en ha friheten att slippa detta.

Det har också ifrågasatts om rökförbudet handlar om hälsa. Människor med diagnoser som astma, SHR, KOL med mera rapporterar om omedelbara sjukdomssymtom från luftvägarna vid kontakt med passiv rökning, såväl utomhus som inomhus. På längre sikt är tobaksrökningens skadeverkningar och kostnader väl dokumenterade. Exempelvis visade en utredning av Institutet för Hälso- och sjukvårdsekonomi 2017 att rökning kostar samhället 31 miljarder och att cirka 14 400 personer dör i rökning varje år. Så svaret måste givetvis vara ja! Redan nu påtalar dessutom Hotell- och Restaurangfacket en bättre arbetsmiljö efter den nya lagen.

Vi är glada att politiker tagit ansvar och sagt ja till den utökade tobakslagen och ser fram emot att kunna möta vänner på uteserveringar, vänner som är känsliga och tidigare fått avstå möten. En positiv utveckling för landet Sverige, som ändå inte ligger i framkant gällande strategier för minskad tobaksrökning. Många länder har gått före och är ännu striktare för målet, ett tobaksfritt samhälle.

Mattias Grannas, ordförande, Astma- och Allergiföreningen, region Mellannorrland

Ingalill Sjöberg, ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Kramfors

Birgitta Forsberg, ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Sollefteå

Anna-Karin Grannas, ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Sundsvall

Carina Käller, ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Örnsköldsvik

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel