Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi ska ta emot flyende nödställda – mänskliga rättigheter gäller alla

Nyligen fick vi åter ta del av nyhetssändningar med rapporter om bombattacker och markstrider mot civila människor. Turkiet anfaller kurder. En konflikt som drabbar befolkningen, oskyldiga människor som tvingas fly sina hem i stor desperation.

Framför våra ögon ser vi flyende människor, förtvivlade föräldrar som springer och håller sina minderåriga barn i handen. De flyr för sina liv. Men vart ska de ta vägen? Hur långt måste de springa? Var går det att finna tryggheten? Finns den innanför eller utanför landets gränser? Finns den i Europa? Finns den i Sverige? Kan vi ta emot dem? Kan vi ta emot dem, de kommer att bli många?

Den frågan ska inte behöva ställas. Därför att vi ska ta emot dem. Människan har rätt att fly från krig och förtryck och hon har rätt att söka en fristad i ett annat land än sitt hemland. Den rätten finns inskriven i de internationella konventioner som Sverige förbundit sig att följa. I "allmän förklaring" om de mänskliga rättigheterna, antagen den 10 december 1948 i FN: s konventioner står i artikel 14: "Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse".

Artikel 14 är vägledande i Sundsvalls Asylkommittés arbete. Den är uppfordrande: Vi ska inte fråga oss om vi kan ta emot. Vi ska inte fråga oss hur många vi kan ta emot. Vi ska ta emot den flyende nödställda människan.

När någon kommer till vårt lands gräns och önskar få en fristad här, ska de skäl hon anger för att få asyl och uppehållstillstånd prövas mot de konventioner om mänskliga rättigheter som Sverige anslutit sig till, samt till svensk lagstiftning.

Det är inte relevant att säga att vi inte kan ta emot fler flyktingar än de som redan kommit eller fler flyktingar än vad andra europeiska länder tar emot. Vi har förbundit oss att värna om människors rätt till asyl genom att ansluta oss till de internationella konventionerna om mänskliga rättigheter. Vi kan inte värna om dem bara i fredstid eller när inga naturkatastrofer råder. De gäller när det händer!

Hur många människor i nödsituationer vi kan ta emot kan inte avgöras genom politiska beslut, det antalet styrs av historien, det som händer, den katastrof som plötsligt är där.

Att värna om de mänskliga rättigheterna är att stå upp för och återupprätta människovärdet, både vårt eget människovärde och den andres människovärde.

Sundsvalls Asylkommitté kräver att asylrätten värnas, att Sverige tillämpar de internationella konventioner vi varit med och ratificerat och att vi inte utvisar människor som har rätt till asyl, till länder som inte tillämpar mänskliga rättigheter.

Alltså, mänskliga rättigheter måste gälla alla! Stoppa utvisningarna till alla länder som saknar mänskliga rättigheter!

Eva Mjönes och Sundsvalls Asylkommitté

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel