Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi står inför ett val – nedmontering eller förbättring av välfärden?

Vi står inför en demografisk utmaning i och med att vi lever längre och befolkningen får en allt högre andel äldre. Åsikterna om vilka konsekvenser denna utmaning får går isär.

Vad man än äger för åsikt så står vårt samhälle inför ett vägval, antingen fortsätter nedmonteringen av den allmänna välfärden eller så bygger vi ett starkt välfärdssamhälle för alla.

Enligt Kommunal, om antalet arbetade timmar inom välfärden följer befolkningsutvecklingens behov visar våra resultat att år 2050 kommer vi att behöva tillföra resurser till den kommunala sektorn motsvarande en höjning av den kommunala skattesatsen med cirka tre procentenheter.

Detta är ingen chockhöjning som krävs. Skattehöjningen på tre procentenheter förutsätter dessutom oförändrade statsbidrag. Höjs dessa i takt med produktivitetsökningarna i ekonomin kan skatterna till och med sänkas på sikt.

Om välfärdsarbetarna inom välfärden ska kunna få en ökad relativlön utan att medlen tas från välfärdstjänsterna, krävs ökade resurser till kommunsektorn och hela den gemensamma välfärden.

Underbemanningen inom skola, vård och omsorg pressar till oro och sjukskrivningar. Välfärden behöver ökat kapital, dessa resurser ska gå till fler arbetskamrater, bättre arbetsmiljö och högre löner.

Underbemanningen inom stora delar av välfärden är det enskilt största hotet mot kvaliteten i den svenska välfärdsmodellen. Samtidigt som välfärden behöver mer resurser är den samlade vinsten cirka 6 miljarder kronor per år. De fem största vårdbolagen redovisar tillsammans en vinst på 1,5 miljarder.

Ökade resurser till välfärden gör det möjligt att anställa fler personer och därmed högre kvalitet. Enligt Sveriges Kommuner och Landsting behövs det 20 000 fler anställda varje år under de närmaste tio åren för att klara de framtida behoven.

Mellan 70 och 80 procent av de totala kostnaderna inom omsorgen består av personalkostnader, och för att ett företag eller en kommunal nämnd ska öka sin vinst är det därför stor risk att de skär ner på antalet anställda eller på de anställdas villkor.

Vi står inför ett val, nedmontering eller förbättring av välfärden.

Politiken har makten att svara upp till medborgarnas förväntningar på en stark, solidarisk och trygg välfärd. Marknadsekonomin är ingen naturlag. Det är inte ekonomin som har makt över oss, det handlar om våra prioriteringar.

Vi har råd med en gemensam välfärd! Välfärd är trygghet, för alla!

Rickard Altin, undersköterska och fack-politisk ansvarig, Kommunal sektion Sundsvall vård o omsorg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel