Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi står inte bakom nedskärningarna – ungdomsrådgivningen och personliga ombud fyller viktiga funktioner

 
Ungdomsrådgivningen föreslås läggas ner
Visa alla artiklar

"En tryggare välfärd för alla" var ett av budskapen som förmedlades under valrörelsen 2018 av Socialdemokraterna i Sundsvall.

Från Vänsterpartiet var budskapet "Du ska kunna lita på välfärden" och från Centerpartiet är det lite oklart då de verkar ha varit tysta sedan 2014 då de valde att tillhöra den majoritet som nu styr Sundsvall.

Vi Liberaler i den nya individ- och arbetsmarknadsnämnden (IAN) ställer oss frågande till hur dessa partier väljer att agera kring den välfärd som finns för alla Sundsvalls invånare, ung som gammal, invånare med jobb eller invånare utan jobb, de som har valt att flytta till Sundsvall för att utbilda sig och allt däremellan.

De utmaningar som Sundsvalls kommun står inför är det säkert ingen som har missat, de ekonomiska prioriteringar som behöver göras för att vända en nedåtgående trend är stora. I sparförslagen finns det med att ta bort personliga ombud och att lägga ner ungdomsrådgivningen.

För att kunna ta ett beslut kring detta valde vi att besöka dessa två verksamheter för att titta närmare på hur de jobbar och för att få mer kunskap om vilka i Sundsvall som har behov att verksamheterna existerar.

Vi har därefter beslutat oss för att inte stå bakom dessa två nedskärningar. Orsaken är tydlig. Båda fyller en väldigt viktig funktion för personer som riskerar att falla mellan stolarna, personer som kanske inte får den hjälp de behöver från andra ställen, individer som behöver hjälp från samhället för att kunna komma på fötter, som av många olika anledningar inte kvalificerar för att få den hjälp de behöver från andra verksamheter.

Personliga ombud är en verksamhet som har funnits i dryga 18 år, till dem kommer personer för att kunna klara sig ur livssituationer de har hamnat i, personer som de prioriterar är bland annat ensamstående med barn och personer utan stöd från socialtjänst eller psykiatri.

Även ungdomsrådgivningen är en verksamhet som har funnits länge och fungerar som stöd till unga vuxna mellan 18 och 24, personer som har slutat skolan och inte kan få hjälp därifrån, men även personer med jobb som hamnar i livskriser man inte kan hantera själv.

Det är två verksamheter som har arbetat in ett stort förtroendekapital i vårt samhälle. Att då rasera dessa kommer nog tyvärr bara att kosta samhället mer än det sparar.

Det finns dessutom ingen konsekvensanalys gjord, vilket problematiserar det hela mer. Hur mycket vet vi nedläggningarna kommer att spara egentligen?

Vi är fullt medvetna att kommunen måste spara, men vi vill ha allt på bordet innan vi börjar besluta oss. Allt som går att spara på skall finnas med, sedan får vi ta de politiska beslut som krävs. Vi kan inte börja med att besluta vad vi inte får spara på, sedan låta förvaltningen ta fram sparförslag.

Vi måste lyfta på alla stenar och ta beslut som verkar över en lång tid framöver, inte kortsiktiga besparingar som inte ger den effekt som kommunens ekonomi behöver.

Släpp prestigen och se till att vi kan titta på samtliga möjliga lösningar så att kommunen är stark även efter besparingarna.

Marcus Hellström (L), ledamot individ- och arbetsmarknadsnämnden

Inga-Lisa Svanstedt (L), ersättare individ- och arbetsmarknadsnämnden  

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel