Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi tar ett samlat grepp om den psykiska ohälsan – synd att Sjukvårdspartiet valde att ställa sig utanför

Med anledning av insändaren "Hjärtskärande berättelse om "Alex" – barn- och ungdomspsykiatrin måste förbättras".

Sjukvårdspartiet önskar sig i insändaren en dialog med patienter, anhöriga och intresseföreningar kring hur det bäst ska erbjuda stöd till barn och unga med psykisk ohälsa. I samma text slår de benhårt fast att de har ”lösningen” i ”Norrtäljemodellen”.

Riktigt vad de då ska ha dialog om är inte tydligt, men vi ifrån majoriteten kan inte annat än undra: vilket syfte fyller en dialog om lösningen redan är klar? 

Denna motsägelse blir ännu mer förvirrande när Sjukvårdspartiet avstått att vara med i den politiska arbetsgrupp som finns i Region Västernorrland kring arbetet mot den psykiska ohälsan. Här samlas ansvariga politiker, med makt att fatta beslut som påverkar, i dialog med kunniga yrkespersoner, som kan föreslå funktionella lösningar. Där sitter inget fast, inget är på förhand bestämt eller på förhand tyckt. Alla möjligheter är på bordet. För vi tror på - och vi vet - att dialog handlar om att lyssna på varandra och med gemensamma krafter, och med förslag grundade på vetenskapliga underlag, skapa någonting tillsammans där helheten blir någonting mer än delarna var och en för sig.

Att vi tar ett samlat grepp om den psykiska ohälsan - såsom BUP nationellt efterfrågar i en debattartikel i SvD 22/3. Målet med dialogen är att skapa en stabil modell för att möta och hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa och deras familjer. En modell som fungerar för hela vårt län - inte bara vissa delar - och som har styrkan och flexibiliteten som krävs för att kunna göra det. Det kan vi bara uppnå tillsammans: region och kommun, politiker och tjänstemän, patientgrupper och intresseföreningar.

Synd att Sjukvårdspartiet valde att ställa sig utanför det arbete som pågår och avstod att faktiskt ta ansvar i frågan.

Elina Backlund Arab (S) och Ingeborg Viksten (L), ledamöter i arbetsgruppen för förbättrad psykisk hälsa hos barn och unga i region Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel