Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi vill låta Kyrkskolan få leva vidare – som friskola

 
Skolnedläggningarna i Sundsvall
Visa alla artiklar

Det är med stor sorg som vi i Föräldrainitiativet på Kyrkskolan tagit del av det slutgiltiga förslaget från kommunen om att stänga ner Kyrkskolan.

Ett förslag som vi har svårt att förstå då man stänger en skola som fungerar bättre än de flesta andra skolor. En skola som enligt Skolverkets och kommunens statistik presterar i topp. En skola med högt utbildade lärare, barn med goda studieresultat och med en studiemiljö som barnen upplever såväl trygg som rofylld. En skola med budget i balans.

Så sent som 2018 helrenoverades den ena skolbyggnaden och under de senaste åren har investeringar gjorts i huvudbyggnaden såsom bergvärme, nytt ventilationssystem, nya fönster och ny fasad. Denna skola väljer kommunen nu att stänga.

För att inte fastna i sorgen börjar vi föräldrar nu att blicka framåt och planera för alternativa lösningar för skolan. Det som vi upplever som skolans styrka är inte avhängigt att kommunen är huvudman. Styrkan ligger däremot i skolans duktiga och engagerade lärare och i dess läge intill kyrkan på norra Alnö.

Styrkan ligger också i skolans storlek med cirka 100 barn, vilket innebär att barnen blir sedda både av varandra, av pedagoger och av andra barns föräldrar.

Därför vill vi nu, då kommunen väljer att lämna, undersöka på vilka olika sätt som skolan kan drivas som friskola. Det finns många olika positiva exempel som vi vill titta närmare på.

I Svartvik hade man för ett antal år sedan en liknande situation och föräldrarna köpte då skolbyggnaden och hyrde ut den till en friskola. I Ånge finns Kordelia friskola som drivs av lärarna som ett personalkooperativ. En annan möjlighet är att driva skolan som ett föräldrakooperativ, något som är särskilt vanligt då det kommer till förskolor.

Vår plan är att hitta ett sätt för att Kyrkskolan ska få fortsätta leva och vara en av Sundsvalls bästa skolor.

Vi kommer att bjuda in till ett möte där vi tillsammans med pedagogerna på skolan, andra friskolor, lokalsamhället och den kommunala fastighetsägaren kan komma fram till vilken lösning som är den bästa. För barnen och för framtiden.

Föräldrainitiativet på Kyrkskolan

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel