Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vi vill minska sociala skillnader mellan Sundsvallsborna och öka fokus på förebyggande arbete

Vid årsskiftet förändrades nämnderna i Sundsvalls kommun. Socialnämnden och nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration avvecklades och två nya nämnder, vård- och omsorgsnämnden och individ- och arbetsmarknadsnämnden bildades. Ansvaret för individ- och familjeomsorgen ligger numera under individ- och arbetsmarknadsnämnden.

Men även om nämndsförändringen sker under mandatperioden så har den politiska majoriteten bestående av S, C och V fortsatt samma fokus. Vi ska, i enlighet med kommunens övergripande prioritering, jobba aktivt för att minska sociala skillnader mellan Sundsvallsborna. Det gör vi genom att stärka de förebyggande insatserna.

Vi har under 2019 jobbat med tre stora frågor.

■ Omlokalisering av delar av socialtjänsten.

Under 2020 kommer delar av socialtjänstens arbete riktat mot barn och unga omlokaliseras, med utgångspunkt i några kommunens prioriterade bostadsområden. Vi ser att socialtjänsten på det viset får ökade möjligheter till att nå fler genom att kontakten till dem man möter blir mer kontinuerlig. Dessutom förbättras möjligheterna till samverkan med det lokala civilsamhället, men också med skolan, vilket i sin tur stärker det förebyggande arbetet.

■ Fler hemmaplanslösningar.

Unga personer som behöver en placering blir idag ofta placerade på andra platser i landet. Det behövs för en del, men inte för alla. Genom att istället jobba för fler hemmaplanslösningar kan vi både anpassa den behandling som ges lokalt och vara mer flexibla, samtidigt som vi får färre dyra externa placeringar.

■ Utvecklad missbruksvård.

Vi vill utveckla missbruksvården i Sundsvall. Vi har bland annat börjat undersöka möjligheterna att erbjuda fler metoder än tolvstegsmodellen vid behandling. Ideella krafter gör idag ett viktigt jobb för att stötta den målgruppen, och vi vill samarbeta mer med föreningslivet när det gäller missbruksvården och det förebyggande arbetet. I mitten av oktober arrangerade vi ett rundabordssamtal med civilsamhället, den dialogen vill vi fortsätta. Vi fortsätter också arbetet med att stärka eftervården och stötta för att färre ska hamna i återfall.

Genom att fokusera på det förebyggande arbetet, och erbjuda fler varierande behandlingsmetoder, kan vi minska de sociala skillnaderna mellan Sundsvallsborna. Ett arbete som syftar till att minska det sociala utanförskapet genom att fler kommer i utbildning och arbete.

Genom omorganisationen får vi nu bättre möjlighet att samordna alla förebyggande och utvecklande insatser, till gagn för individerna. Det är ett arbete som tar tid – därför fortsätter vi givetvis jobba lika hårt i de nya nämnderna och under resten av mandatperioden.

Niklas Säwén (S), avgående ordförande socialnämnden

Christiane Rüdiger (V), tillträdande ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel