Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Viktigt att fortsätta vaccinera barn mot polio

Inför Världspoliodagen den 24 oktober mobiliserades Rotary från Sundsvall i söder till Kiruna i norr till en insamling för att utrota polio. På två veckor har man samlat in 115 000 kronor.

Redan 1985 formulerade Rotary en vision och ett löfte om en värld utan polio. Då grasserade sjukdomen i 125 länder med tusentals nya fall varje dag.

Rotarys vision var inte att stoppa spridningen, inte att minska spridningen, inte att halvera antalet fall – utan att utrota all polio i hela världen.

Rotarys initiativ har engagerat stora partner som inkluderar WHO, Unicef och Bill och Melinda Gates Stiftelse. Det har lett till att över två miljarder barn vaccinerats – och polion har utrotats i hela världen utom i Afghanistan och Pakistan.

I Sverige har vi inte haft ett enda fall av polio sedan 1977. Europa har varit fritt från polio sedan 2002. Afrika blev så sent som i augusti i år av WHO förklarad fritt från det vilda polioviruset.

Polio kan inte botas, bara förebyggas – och bara via vaccin. Polio orsakas av ett virus, som till en början angriper de övre luftvägarna. När viruset sprider sig och angriper ryggradens grå substanser kan man bli förlamad.

Viruset angriper främst barn under fem år. Därför används ibland ordet barnförlamning i stället för polio.

Det är viktigt att fortsätta vaccinering av barn – även i länder där polion är utrotad.

Rotarys samarbete sedan 2007 med Bill och Melinda Gates stiftelse innebär att för varje dollar som Rotary samlar in tillskjuter Gates stiftelse två dollar. Tre dollar ger ett barn ett liv fritt från polio. Det innebär att de 115 000 kronorna som nu har insamlats av medlemmarna i samtliga Rotarys 31 klubbar i norra Sverige får ett tillskott av 230 000 kronor från Gates Stiftelsen. Totalt blir det 345 000 kronor, tillräckligt för att ge 13 000 barn poliovaccin.

Lars-Olov Söderström, distriktsguvernör och presidenterna i de sex Rotaryklubbarna i Sundsvall och Härnösand

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel