Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Viktigt att investera i framtida entreprenörer när besparingskrav råder

I tider som råder där kommuners försörjningsbörda ökar, ekonomin utmanas och besparingskrav råder är det viktigare än någonsin att investera i framtiden. Att investera i framtida entreprenörer, som oavsett om de går till en anställning eller startar egna företag, kommer skapa jobb, skatteintäkter och vara företagsamma.

Här har Ung Företagsamhets verksamhet en avgörande roll och kan göra skillnad på riktigt.

Förra läsåret drev hela 858 elever i Västernorrland UF-företag på gymnasiet, vilket motsvarar en dryg tredjedel av en årskull och placerar Västernorrland på en sjätteplats nationellt när det kommer till genomslaget i gymnasiet.

I en av de 16 deltävlingar på SM i Stockholm kammade Västernorrland hem ett silver i kategorin Årets innovation. På den regionala mässan deltog dessutom stolta elever från grundskolan där de fick visa upp och sälja sina produkter.

En extra eloge till alla lärare som är nyckelpersoner i skolorna för att ge förutsättningarna i vardagen för eleverna att lära sig om entreprenörskap. Partners från näringslivet satsar och delar med sig av både kompetens, pengar och tid. En arena som förenar.

Ung Företagsamhet är en inkluderande verksamhet där kvittot på genomslag oftast reflekteras i elevers entusiasm. Glöden, glädjen och drivkraften som skapas i dessa sammanhang är oslagbar. Här riktas strålkastarna till stor del på graden av ansträngning oavsett utgångsläge. Alla kan vara med, alla kan delta och alla kan få känna känslan av att jag har något att bidra med.

Är det något som politiker, tjänstemän, rektorer, lärare, näringsliv och föräldrar borde kunna ställa sig bakom och uppmuntra till hundra procent så är det vikten av att ge våra unga i samhället en möjlighet att lära sig och prova på vad entreprenörskap handlar om.

Varför inte göra entreprenörskap obligatoriskt på schemat från grundskolan och uppåt? Att satsa på Ung Företagsamhet och låta det ta plats i länets alla skolor är en investering i framtiden. Helt enkelt en investering i framtidstro.

Ung Företagsamhets styrelse i Västernorrland:

Annika Bränström, ordförande, Ingrid Thyberg, Timrå, Stina Haglund, Örnsköldsvik, Mattias Bylund, Härnösand, Dennis Ingvarsson, Örnsköldsvik Jenny Gerdin, Kramfors, Ulrika Westin, Sundsvall, Tobias Wikström, Härnösand, Tobias Nilsson, Sundsvall, Anna Hedensjö Johansson, Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel