Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Viktigt att mota tillbaka hemlösheten – fler hyresrätter behövs i Sundsvall

De moderata ledamöterna i individ- och arbetsmarknadsnämnden i Sundsvalls kommun har skrivit en insändare i ST 17/2 där de har flera förslag för hur vi kan minska hemlösheten, men även underlätta vardagen för de som trots alla våra ansträngningar ändå saknar både hem och skyddsnät.

Vi i majoriteten (S, C och V) ser positivt på moderaternas initiativ. Vi anser att det är viktigt att försöka mota tillbaka hemlösheten och det är därför som vi haft fokus under de senaste åren på att bygga bostäder. Bostäder både för dem som redan bor i Sundsvall och bostäder till dem som vill flytta hit.

Särskilt viktigt ser vi att det är att det byggs hyreslägenheter, därför har också Mitthem haft i uppdrag att bygga fler hyreslägenheter. Mitthem tillhandahåller även lägenheter till förvaltningen för uthyrning i andrahand till dem som behöver det, så kallade boslägenheter.

Vi har också kommit igång med Bostad först, en modell där man erbjuder en permanent bostad till den som är allra längst från bostadsmarknaden, även om vi kan erkänna att det har varit trögt att få igång det programmet.

Sedan har insändarskribenterna förslag på hur överbliven mat på bästa sätt kan distribueras till behövande. Våra partier har tagit initiativ till att ta fram riktlinjer för så kallat IOP (ideellt offentligt partnerskap) och där ser vi att om livsmedelsföretagarna känner behov av kommunalt stöd för det arbete som de utför när de ser till att överbliven mat tas om hand istället för att slängas, så finns möjligheter för dem att ta kontakt med kommunen för att diskutera ett möjligt IOP-avtal.

Förutsättningen är då att livsmedelsföretagarna går ihop i en förening med syfte att samla ihop överbliven mat.

Insändarskribenterna skriver också att nämnden borde lägga mer resurser på uppsökande arbete. Ja, visst kan vi också se att det vore bra, men nämnden har inte oändligt med resurser och vi menar att vi har fördelat budgeten på ett sätt som är mest optimalt. Vi hoppas att det goda samarbete som vi haft i nämnden ska kunna fortsätta.

Jonas Väst (S), ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

Erfan Kakahani (V), vice ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel