Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Viktigt att själv skaffa kunskap om hur vindkraft påverkar människor, djur och natur

Med anledning av Charlotte Unger Larsons replik ”Storåsen kan bidra till den livsviktiga klimatomställningen” på Jonny Engbergs insändare "Rösta nej till vindkraftparken på Storåsen – vi vill ha kvar vår orörda natur".

Jonny Engberg är en medborgare som nyttjar rätten att skriva en insändare när han vill dela sina personliga åsikter med allmänheten.

Charlotte Unger Larson nyttjar rätten att replikera på insändaren, men hon gör det i sin roll som vd för Svensk Vindenergi. Kanske är det hon själv som skriver eller så är det någon av Svensk Vindenergis kommunikatörer eller PR-konsulter som gör det. Oavsett vilket så skriver Charlotte i alla fall under texten och slutför därmed en av alla arbetsuppgifter hon har och får lön för.

Charlotte Unger Larson är vd och utsedd att leda verksamheten för Svensk Vindenergi, som är en citat ”branschorganisation för företag som arbetar med vindkraft – och förnybar energi. Våra medlemmar är kraftbolag, kommunala energibolag, projektörer, finansiella investerare, banker, advokatbyråer, konsultföretag och leverantörer till vindkraftsbranschen.”

Hennes primära uppgift är att citat ”tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen” genom att citat ”kommunicera vindkraftens fördelar och potential till politiker, opinionsbildare, beslutsfattare, media, andra betydelsefulla sakägare samt allmänheten”.

Charlottes ord är en vd:s ord och Jonnys ord är en medborgares ord. Och precis som Jonny har du som läser den här texten rätt att tycka precis som du vill i denna fråga, och ett sätt att faktiskt ta ansvar är att öka din egen kunskap. Med hjälp av internet kan du söka mer och framför allt varierad information om vindkraft och på så sätt skapa dig en bättre bild av på vilket sätt den kan påverka människor, djur och natur.

Det är nämligen väldigt viktigt att du själv skaffar dig kunskap. Annars utnyttjar ekonomiska intressen din okunskap.

Charlotte Unger Larson skriver: ”Innan vindkraften byggs kommer den att ha prövats mycket noggrant enligt rådande miljölagstiftning”. Skönt, tänker du kanske. Men faktum är att även de miljökonsekvensbeskrivningar som vindkraftbolagen är skyldiga att bilägga sina tillståndsansökningar är köpta texter. Det projekterande bolaget hör av sig till ett konsultbolag och frågar om de vill göra en miljökonsekvensbeskrivning åt dem.

Det vill de såklart, bara de får betalt. Och i miljökonsekvensbeskrivningen kan konsultbolaget sedan skriva generaliseringar som ”Projektområdet bedöms till största del innehålla låga fågelvärden” (WSP:s miljökonsekvensbeskrivning på uppdrag av Nordisk Vindkraft för Projekt Storåsen).

Hmm – låga i förhållande till vad? I just detta aktuella område och dess närområde syns kungsörn, tornfalk, fiskgjuse, smålom, storlom och tjäder för att bara nämna några.

Nej, ofta krävs det att du som medborgare driver dina invändningar så långt som upp till Mark- och miljööverdomstolen innan projekt kan stoppas med hänvisning till brister i miljökonsekvensbeskrivningen.

Linda Arrué, medborgare och uppvuxen i Finnsjön

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel