Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Viktigt att stå kvar – trots att du inte accepterar din väns partner

Jag såg dokumentären "Älska mig för den jag är" som handlade om Josefin Nilsson. Den lämnade fler frågor än den gav svar. Först störde det mig lite. Den kändes fattig. Jag ville veta mer! Men det var meningen, förstår jag nu - att jag skulle ifrågasätta.

Dokumentären fylldes av Josefin. Och fyllde verkligen allas hjärtan. Hon var sån. Filmscener med henne minns jag år efter att jag sett dem och jag minns hennes röst flera år efter att jag hört den. Och leendet.

Så dokumentären gav mening när den fick sjunka in och jag insåg att det inte var dokumentären som var fattig - det var frågorna jag ställde kring den som var fattiga.

När den sjunkit in ännu något dygn så startade de rätta frågorna inuti mig. Plötsligt blev det inte viktigt att veta "vem var han?" och "utredningen, vad hände med den?".

Plötsligt kändes det viktigare att ställa sig frågan "hur får vi ett slut på sånt här?".

Kanske genom att fråga sig själv: "Varför tar jag avstånd från någon jag älskar, bara för att den valt att älska någon jag inte accepterar?".

I alla kränkningar, i alla övergrepp, är det oftast isoleringen som är den första omärkbara starten.

Vi tror att avståndet visar vårt ställningstagande och prestigen blir viktigare än den vi faktiskt älskar. Hur tänker vi då?

Ju mindre du accepterar din älskade väns partner desto mer närvarande borde du vara hos din älskade vän. Och visar det sig att det är en maktmissbrukande människomisshandlare som smugit sig in så finns du där utan att behöva ångra något. Om det istället visar sig att det är en kärleksfull medmänniska, som du först missförstått, så har ni ju alla vunnit allt. Vunnit för att du var stor nog att acceptera istället för att demonstrera.

Rör inte min kompis! Det betyder så mycket mer än att med knytnäven hindra ondskan in i dina vänners liv. Ibland betyder det att du står kvar trots att vännen väljer något du inte förstår.

Chatrine Nordlund

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel