Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Viktigt att utjämna skillnaderna mellan levnadsvillkor i Sundsvalls kommun

Nyligen publicerades en insändare från Liberalerna i Sundsvall om att det behövs en politik som möjliggör för människor att bo och leva i hela Sundsvall. Vi delar Liberalernas uppfattning och under de fem år som den nuvarande politiska majoriteten med S, C och V styrt i Sundsvall, har landsbygdsfrågorna fått en mer central roll i kommunpolitiken.

I det nya landsbygdsprogrammet slår vi fast att grundläggande service ska finnas i alla kommundelar, vilket ledde till att vi i somras öppnade nya kommunala servicepunkter i både Indal och Liden.

För att snabba på bredbandsutbyggnaden har vi valt att avsätta 25 miljoner kr per år under fem år. Vi har även gett Mitthem i uppdrag att bygga fler bostäder utanför centrum och nu är de på gång med flerfamiljshus i Njurunda. Samtidigt arbetar stadsbyggnadskontoret för att ta fram lämplig mark för flerfamiljshus i Matfors.

En annan viktigt del har varit att möjliggöra för lokalt näringsliv att kunna leverera varor och tjänster till kommunen. Genom vår nya inköpsstrategi kan vi nu stycka upp upphandlingar vilket gör det lättare för mindre lokala företag att vinna upphandlingar.

Vi säger även att halva tallriken i skolan och äldreomsorgen ska vara ekologiskt och lokalt producerad. Idag är den siffran 44 procent, en bra siffra som självklart ska bli ännu bättre. Vi har även 93 procent svenskt kött. Det gläder oss att vi varje dag kan se exempel på lokala företag som levererar till vår gemensamma välfärd.

I förra veckan levererade exempelvis Bue Jord & skog, lokalproducerat kött till förskola, skola och äldreomsorg i Stöde. Vår prioritering av landsbygdsfrågor i kommunpolitiken gör skillnad i vardagen.

Vårt viktigaste mål är att alla Sundsvallsbor ska kunna leva ett gott liv med goda möjligheter till en bra hälsa, arbete och möjligheter att påverka sitt eget liv. Tyvärr vet vi att möjligheterna skiljer sig åt idag beroende på vart du bor i kommunen. Det är inte acceptabelt och därför har vi satt upp som vår viktigaste prioritering att utjämna skillnaderna mellan levnadsvillkor i hela kommunen. För att lyckas krävs det att vi samarbetar och att vi sätter in många och långsiktiga insatser.

Vi vill gärna att Liberalerna är med på den resan. Tillsammans kan vi göra ännu mer skillnad för Sundsvallsborna. I höst börjar vi med Bredsand, Indal och Liden och under de närmaste åren ska arbetet vara igång i alla utpekade områden. Vi hoppas att Liberalerna vill vara med och bidra till att människor har goda livsvillkor i hela Sundsvall.

Bodil Hansson, Socialdemokraterna

Hans Forsberg, Centerpartiet

Hans Zetterkvist, Vänsterpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel