Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Viktigt fortsätta kampen om Sundsvalls kulturskola – den är allas angelägenhet, barnens i synnerhet

 
Sparförslaget för Sundsvalls Kulturskola
Visa alla artiklar

2018 hade jag förmånen att bevista ”Side by Side” i Göteborg, vårt största läger för unga musikelever, med deltagare från landets ledande kulturskolor – Sundsvalls kulturskola var givetvis representerad. Totalt deltog över 2 000 barn och ungdomar. Endast Gothia Cup är större bland Göteborgs barn- och ungdomsarrangemang.

Den stora konserten, där alla fick delta på sina respektive nivåer, ägde rum i Scandinavium med ett flertal orkestrar, ensembler och körer. Innan konserten hade alla samövat under några dagar och nu var den stora stunden kommen. Ungdomarna fick framträda tillsammans med Sveriges Nationalorkester, Göteborgs Symfoniker.

Vilken upplevelse för oss alla; elever, lärare, professionella orkestermusiker och publik! Inte ett öga var torrt efter den dagen. Vi kände oss alla som en stor familj med musiken som vårt gemensamma kitt. Att efter konserten se all lycka som spreds bland deltagarna går inte att med ord beskriva.

Det var enkelt för oss som då bodde i Falkenberg att åka upp till Göteborg och få vara med om detta helt underbara evenemang.

I dag bor vi i Sundsvall och inte känns det speciellt bra när det kommer förslag om drastisk nedskärning av kulturskolans verksamhet. Redan 27 miljoner kronor som årsanslag är för fjuttigt i en kommun som snart vill nå 100 000 invånare. Med all kunskap och forskning om kulturens betydelse för barn och unga, mycket beskrivet bland tidigare inlägg, är det helt ofattbart att man kan föreslå en bantning med tio miljoner kronor. Det är minst sagt anmärkningsvärt!

Det kanske inte är i år med alla coronakonsekvenser vi skall begära ökning av anslaget, men 2021 är det dags att fira Sundsvall 400 år och då är det verkligen rätt att öka anslaget. Inte skall vi väl då stå med en stympad kulturskola?

Inte kan det väl vara den 60-årspresenten kommunen vill ge sin kulturskola och den 400-årspresenten kommunen vill ge sina kulturälskande invånare?!

Jag förutsätter att dagens beslutsfattare inte vill ta ansvar och bli ihågkomna för slakten av en av landets bästa kulturskolor!

Förslaget måste omedelbart förpassas dit det hör hemma, till papperskorgen. Även ett beslut om hälften, fem miljoner kronor, är helt oacceptabelt. Dessutom måste de 2,5 miljoner som redan är tagna/förskotterade? ur Kulturskolans budget återföras.

Tar man dessutom mer pengar från kulturskolan nu under coronapandemin när lärarna får vikariera gratis på andra skolor? Vad sparar övriga skolor i vikariekostnader?

Jag uppmanar alla att fortsätta att agera mot förslaget! Peder Björks (S) och Lisa Tynnemarks (S) "lugnande" inlägg den 13 maj får inte hindra oss. Skriv fler inlägg! Uppmana vänner och bekanta som ännu inte skrivit på namninsamlingen att göra det på skrivunder.com.

Musikälskaren

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel