Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Viktigt med nära vård och bättre samverkan i framtidens hälso- och sjukvård

Att vara äldre och multisjuk, lida av kronisk sjukdom eller vara mitt i livet med ett barn eller med eget stort vårdbehov är inte helt lätt.

Många gånger kan kontakten med vården vara komplicerad. Det kan vara svårt att få tid och att om igen behöva berätta sin sjukdomshistoria för ännu en läkare. Att behöva ta ledigt från jobbet för att besöka vården kan vara besvärligt, särskilt när det är långa avstånd och man behöver besöka vården ofta

Vårdpersonalen i regionen och kommunen har ibland inte alla förutsättningar, eller arbetsstruktur, för att möta hela patientens vårdbehov fullt ut. Det här vill vi ändra på!

Vi bygger framtidens hälso- och sjukvård som utgår från patientens perspektiv. Patientens delaktighet, integritet och självbestämmande ska stärkas. Patienten ska känna sig som en del i ett sammanhang och frågan ska ställas: Vad är viktigt för dig?

Vi arbetar för att vårdcentralens roll ska stärkas och få ett tydligare uppdrag med större möjligheter till utveckling av verksamheten. I regionfullmäktige har vi antagit en gemensam vision och målbild över vad som ska uppnås. Vardagens hälso- och sjukvård måste fungera för att den högspecialiserade vården ska kunna fokusera på rätt insatser.

Vi ser primärvården som ett nav, den starka basen i hälso- och sjukvården. Vårdcentralen i samverkan med sjukhusvård, kommunal hälso- och sjukvård, tandvård och socialtjänst ska du som patient erbjudas  en palett av insatser för att uppfylla ditt vårdbehov. Alla aktörer i region och kommun ska ha förståelse och vara ett stöd för varandras uppdrag. Som patient ska du känna trygghet. 

Vi utvecklar distansteknik för att vården ska finnas tillgänglig där den behövs som bäst. Det kan vara hemifrån, på jobbet, men också från sommarstugan, fjällen eller när du är utomlands. Digitala appar och verktyg ska hjälpa dig i din egenvård.

Vi fokuserar på att främja befolkningens hälsa med mer hälsofrämjande insatser. Förebyggande hälsoarbete görs bäst i vår närmiljö.  I samverkan med civilsamhället och skolan arbetar vi gemensamt för att barnen ska nå målen i skolan och för en mer jämlik hälsa i samhället. 

Framtidens hälso- och sjukvård är på väg att utformas och vi är uppfyllda av att vara med på den resan.

Ingeborg Wiksten (L), regionråd, ordförande fokusberedningen, nära vård

Elina Backlund Arab (S), vice ordförande

Marianne Oscarsson (M), ledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel