Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Viktigt mota gränslösa beteenden hos pojkar – de kan bli framtida kvinnomisshandlare

Sofia Mirjamsdotter skriver i sin ledare i ST, att "Frågan som måste ställas är varför han slår. Och utifrån svaret på den frågan göra förebyggande insatser. Och så länge det finns män som slår är det av största vikt att hela samhället sluter upp runt dessa utsatta kvinnor".

Du har så rätt, Sofia Mirjamsdotter. Vi måste alla ställa upp – inte minst vi som erfarna vuxna.

Men vad kan vi göra? Ett sätt är att markera att vi finns till för den ensamma mamman eller föräldrarna som känner sig hjälplösa i en ohanterbar situation. Och då menar jag en grabb som är på väg in i ett gränslöst läge. Det är inte sällan den grabben, kanske i förskoleåldern eller yngre, senare i livet kan bli en av de där kvinnomisshandlarna. Ingen har satt gränser i tid.

En något haltande men ändå jämförelse är pitbullterrier-valpen som redan tidigt fostras – med röst och kanske ett milt tag i pälsen. Den hunden bli inte någon bitsk best som skrämmer slag på folk. Han blir en snäll familjehund. Han har fått regler, som skall följas. Och han gör det för att han har uppmuntras att bete sig väl. Och fått konsekvenser när han inte gjort det. Hundvalpen får godis när han skött sig, den lilla grabben behöver massor av beröm.

När jag var stödperson i Brottsofferjouren träffade jag många kvinnor som farit illa av misshandlande män. I några fall bad kvinnan mig att träffa mannen för att kolla om han ville göra något åt sin inneboende och utåtagerande ilska. "Det är så dags nu, varför fick jag hålla på som liten grabb, varför var det ingen som gjorde något då?"

Kickan Bergman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel