Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Viktigt värna det svenska kollektivavtalet – även på EU-nivå

 
EU-valet i Västernorrland 2019
Visa alla artiklar

Det stundar val igen, men denna gång är det till Bryssel då vi ska rösta för våra kandidater till EU-parlamentet.

Tillfället erbjuder chansen att kryssa för starka fackliga villkor och rättigheter.

Vårt pris för att gå med i den Europeiska unionen är nämligen inte bara en ren monetär avgift, utan ett medlemskap är också på bekostnad av vår nationella suveränitet i frågor som vi kan hantera bäst på hemmaplan. Det är till exempel de unika svenska spelreglerna när det gäller lönesättning och löneförhandling för arbetstagare.

Fackförbundet Seko jobbar aktivt med att svenska kollektivavtal, med svenska lönenivåer och arbetsförhållanden ska gälla för alla som arbetar inom Sveriges gränser. Vi organiserar över 100 000 medlemmar inom nio branscher och kämpar för en fortsatt existens av partsmodellen bland annat.

Det är ett vinnande koncept där parterna på arbetsmarknaden gör upp om de arbetsrättsliga reglerna utan att staten blandar sig i. Den rätten och friheten vill vi värna även när vi är fortsatt en del av en den Europeiska unionen.

De svenska kandidaterna till EU-parlamentet har vår välsignelse om de anser att det är viktigt med ett regelverk färgat av demokrati, hållbarhet, fackliga fri- och rättigheter och människors välfärd. Detta är särskilt viktigt i en tid där det blåser vindar som kan motverka de regelverk som stärker de fackliga rättigheterna i Europa och sätter det sociala värdet i fokus.

Detta är vår utgångspunkt för att värna om och förstärka arbetsrätten till gagn för individ och samhälle.

I Sverige är vi stolta över modellen som syftar till att skydda och stärka arbetarna och tjänstemännen – det är ett regelverk vi ska gå i bräschen för, oavsett om det är i riksdagshuset eller i Bryssels trånga korridorer.

Mikael Lidholm, ordförande Seko Mellannorrland

Jan Lahti, styrelseledamot Seko Mellannorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel