Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vilka "andra" vägar ska vi ta under vägbyggena i Sundsvall?

 
Ombyggnationerna av gamla E4 genom Sundsvall
Visa alla artiklar

Sundsvall och Trafikverket gräver upp snart alla gator och vägar som finns genom stan. Samtidigt! Kommunens ansvariga råder trafikanter att ”ta andra vägar” eller ”åka andra tider på dygnet”.

Som om vi som jobbar kan komma lite som vi tycker på dagen till jobbet! Tyvärr är det nog så att folk måste ta sig fram, till och från sina jobb, och kan inte åka eller börja jobbet andra tider på dygnet. Men inte en tanke, från kommunen, på att trafiken måste flyta och fungera under den här tiden. Allt vi hör är om de andra vägarna, andra tider och så till sist det klämmiga ”det kommer bli kaos” och så skakar man av sig sitt ansvar. Sedan får vi svära och svetta i enorma bilköer bäst vi vill.

Men det kommer ju bli så bra i slutändan! Tröstande ord som är svåra att minnas när vi dagligen kämpar med en något kortare agenda. Nämligen att få livspusslet gå ihop, att jobba, äta, sova och se till att samhället/livet/familjen fungerar. Några sådana människor tycks inte kommunen känna till.

Ingen hänsyn har visats oss och ingen trafikplanering värd namnet har genomförts. Ingen tanke på hur trafiken ska ledas om under den här tiden eller skyltat med de där ”andra vägarna” som vi så febrilt letar efter. Nej, vi som färdas till och från våra jobb för att betala skatt så denna kommun kan vända upp och ner på hela stan, sviker man totalt. Som vanligt.

Även om det är i senaste laget så är det på tiden att kommunen klargör var de ”andra vägarna” finns som vi kan välja. Alternativt träda fram och erkänna att de brustit i sitt ansvar. Tydlig information i ST och skyltat så vi ser var de ”andra vägarna” finns eller är det bara i kommunens fantasi som de existerar?

Att räkna ut hur många som färdas dagligen in och ut från våra ytterområden och fram till olika arbetsplatser är inte svårt. För att sedan presentera en tydlig planering hur trafiken är tänkt ska flyta på något så när i Sundsvall.

Visa att ni tar det ansvar ni har för stadens infrastruktur. Inget mer svammel om ”andra vägar” alltså.

Det ska vara en dräglig tillvaro för folk under dessa år staden byggs om för trafik finns även om cykelmupparna envist hänger sig fast vid sin rosaskimrande dröm att alla kan cykla eller gå.

Jag tycker det vore fantastiskt kul om jag kunde löp- eller cykelträna till och från jobbet, men tyvärr ser inte verkligheten ut så längre för mig och det är jag långt ifrån ensam om. Det finns en rad olika skäl till att folk behöver färdas med bil och även vi har rätt att existera.

Mycket troligt är den underliggande agendan att man ska tvinga fram en förändring. Något vi hör i dagens mediebrus allt oftare. En liten skara högljudda propagerar ständigt för hur vi ska färdas, vad vi ska äta, hur vi ska leva, hur vi ska tänka och även hur vi ska rösta i politiska val. Små partier som inte har det väljarstöd de borde ha får hejvilt driva på sina teser. Propagandans kriterier är tydliga och jag konstaterar att diktaturen är på inmarsch!

Ylva Harr

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel