Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vill Sjukvårdspartiet brandskatta Sollefteå sjukhus?

Vid regionfullmäktige 19–20/6 pläderade Mattias Westin, Sjukvårdspartiet, för att boende i södra länsdelen borde få sina planerade höft- och knäoperationer genomförda på sjukhuset i Sundsvall. Han ansåg att de inte ska behöva resa för planerade operationer.

Låt oss syna vad detta skulle innebära.

Den planerade ortopedin förlades förra mandatperioden till sjukhuset i Sollefteå istället för sjukhuset i Ö-vik som var det ursprungliga förslaget. Tanken var att etablera en enhet som gör planerad ortopedi, som inte störs av akuta fall som innebär inställda planerade operationer. Ortopedicentrum skulle dessutom stärka grundbasen på sjukhuset i Sollefteå, då det tillför sjukhuset cirka 600 operationer per år.

Denna förändring har fallit mycket väl ut. Köerna till dessa operationer minskar stadigt och patienter från hela länet lovordar den vård de får i Sollefteå. Få klagomål hörs för att man behöver resa för sin planerade operation. Vad den ökade volymen av operationer betyder för sjukhuset i Sollefteå ska heller inte underskattas.

Min fundering till Mattias Westin och Sjukvårdspartiet är: Vill Sjukvårdspartiet bryta sönder den välfungerande planerade ortopedin i Sollefteå och flytta cirka 600 operationer till de andra sjukhusen i länet? Vilka konsekvenser skulle detta få för övrig verksamhet på sjukhuset i Sollefteå?

Roger Johansson, gruppledare Socialdemokraterna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel