Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vilseledande information om kontanthantering

Har vi blivit grundlurade av bankerna och riksdagen?

Det beslut som togs av riksdagen i höstas, att "bankerna måste tillhandahålla kontanter är en seger för vårt påverkansarbete" och att "de krav som vi formulerat blivit uppfyllda" (citat ur PRO-tidningen nr 2).

Läs en gång till "måste tillhandahålla", "blivit uppfyllda".

Hur kan man så oförbehållsamt vara nöjda med detta? Vilka krav åsyftas? Anser verkligen PRO och riksdagen att det är ett korrekt kundbemötande att "kasta ut kunderna på gatan", för att där, via automat, få ut sina kontanter i blåst, kyla, regn, otrygghet? Inne på banken är vi ju inte längre välkomna!

Banken "tillhandahåller" visserligen kameraövervakning, men en person med oärliga avsikter kan ju ändå observera eller "skimma" koden och sedan följa efter kunden och råna honom/henne på en plats, där kameraövervakning saknas.

Bankerna har fått förtroendet att förvalta våra pengar och bedriva en lönande affärsverksamhet för egen del med våra inlånade pengar. Som tack behandlar de oss kunder nu som paria! Låt bankautomater vara ett komplement, men återställ kontanthanteringen inomhus och över disk. Alla köp kan inte ske med kort, telefon eller swish.

Jag vill kunna betala ett barn/ungdom en slant som födelsedagspresent eller om han/hon utfört en tjänst åt mig. Samtidigt får de lära sig att arbete och hjälpsamhet är lönsamt.

Att kunna spara till något är en dygd. Spargrisen, vart tog den vägen?

Hur har man gjort i övriga EU-länder? Vad jag vet så är bland annat euro gångbart som betalningsmedel. Men inte i Sverige. Här är kontanter bannlysta.

Nästa steg: Blir det entréavgift för att gå in på banken också?

Tänk om!

Tore N

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel