Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vinst kan aldrig vara syftet för skola, vård och omsorg

Välfärden är en förutsättning för samhällsekonomin. Men tilliten till välfärden riskerar att minska om marknadsstyrningen tillåts fortsätta.

Den svenska välfärdsmodellen är en av de bästa i världen. Den generella välfärden bidrar till ett mer jämlikt och jämställt samhälle. Den gör det möjligt för både kvinnor och män att kombinera förvärvsarbete med omsorgsansvar. Den bidrar till mer jämlika liv då alla människor, oavsett bakgrund, får tillgång till utbildning, vård och omsorg efter behov. Det stärker i sin tur samhällsekonomins omställningsförmåga och konkurrenskraft.

För Kommunals medlemmar har marknadsstyrningen bidragit till underbemanning, fler tidsbegränsat anställda och deltidsanställda och fler som saknar yrkesutbildning för arbetet.

Av Kommunals medlemmar som arbetar i privata välfärds¬företag svarar 84 procent att de tycker att överskott i skattefinansierad verksamhet i huvudsak ska gå tillbaka till verksamheten och inte till vinstuttag.

Behovet av resurser är stort i flera välfärdsverksamheter. Därför är det nödvändigt att eventuella överskott återinvesteras i välfärden.

Kommunal anser att välfärden ska vara gemensamt finansierad och gemensamt styrd. Det kräver att de folkvalda politikerna ges möjlighet att ta större ansvar för välfärden, och att politikerna tar detta ansvar. Det kommunala självstyret behöver värnas och de välfärdspolitiska målen måste överordnas målsättningar i den lagstiftning som reglerar marknadslösningar.

Kommuner och landsting behöver tillföras mer resurser då delar av verksamheterna i dag är underfinansierade. För att Sverige även i fortsättningen ska kunna vara stolta över världens bästa välfärdsmodell krävs en styrning där skattebetalarna upplever att resurserna används effektivt, samt att kvaliteten i tjänsterna är på en nivå där fler är nöjda.

Hela 93 procent av Kommunals medlemmar, välfärdsarbetarna, anser att det bör ställas krav på bemanning inom välfärden så att man inte kan dra ned på personaltäthet eller personalkostnader för att göra vinst.

Tilliten till kvalitén riskerar att bli obefintlig om marknadsstyrningen av välfärden tillåts fortsätta. Forskning visar att de nödvändiga förutsättningarna för att kunna ge omsorg med god kvalitet är hög kontinuitet och att personalen har handlingsutrymme och tillräckligt med tid.

Kvaliteten uppstår i mötet mellan brukarna och välfärdsarbetarna, det är därför nödvändigt att välfärdens medarbetare har tid och handlingsutrymme för att anpassa vården och omsorgen efter brukarnas dagsform. Därför kan vinst aldrig vara syftet för skolan, vården och omsorgen. Oavsett om den är privat eller offentlig.

Välfärd är trygghet, för alla!

Rickard Altin, undersköterska och fack-politisk ansvarig, Kommunal Sektion Sundsvall Vård o Omsorg, ordförande i Kommunals S-förening

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel